29. sep 2016.

Za media sprečila nenamensko trošenje 15 miliona dinara javnog novca u Zaječaru

Gradsko veće Zaječara danas je poništilo postupak raspodele 15 miliona dinara za javno informisanje i odbacilo predlog nezakonito postavljene komisije koja je zasedala u sledećem satavu: predsednik komisije Ferenc Berček iz RAB-a, prof. dr Miroljub Radojković, medijski stručnjak i Nevena Simendić, radnik TV Pančevo. Prema odluci Veća raspisan je novi Konkurs za dodelu sredstava za javno informisanje u Zaječaru

Ovakav rasplet je usledio posle 6 javnih upozorenja Za medije i Medijske koalicije da se konkurs realizuje na nezakonit način. Kulminaciju je predstavljalo istraživanje Za medija portala pod naslovom „Javne pare za partijske medije i partijske drugove“ koje su preneli portali (NUNS-a i UNS-a), a u kome je u potpunosti razotkriven koruptivni mehanizam dodele sredstava namenjenih javnom informisanju u Zaječaru.

U nameri da to sprečimo, javno smo se obraćali: gradonačelniku Velimiru Ognjenoviću, Udruženjima novinara, a na kraju i članovima komisije sa pitanjem: „Zašto učestvuju u radu komisije koja je postavljena na nezakonit način i tako daju lažni legitimitet nezakonitom postupku dodele 15 miliona dinara“?. Članovi nezakonite komisije su zanemarili naša upozorenja i doneli predlog raspodele sredstava koji na najbolji način ilustruje štetnost nezakonitih postupaka prilikom dodele javnog novca (zapisnik se može preuzeti na kraju ove stranice).

Zapisnik rada nezakonite komisije i njihov predlog raspodele sredstava će biti predmet detaljne analize koju ćemo objaviti u nastavku istraživanja koja su deo projekata In fokus (finansiran sredstvima EU) i Kompas (finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja).

Takođe naš portal će u okviru ovih projekata pratiti zakonitost procedura i u novom postupku raspodele 15 miliona dinara namenjenih informisanju u Zaječaru.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend