29. sep 2016.

Nagrađeni niški borci protiv korupcije

12 nagrada za doprinos borbi protiv korupcije u Nišu uručio je na Međunarodni dan prava javnosti da zna, 28. septembar, Lokalni antikorupcijski forum LAF. Dobitnici glavnih godišnjih nagrada su građanka Čedoslava Ristić i urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević

Sa ciljem da se promoviše pravo na pristup informacijama, kao jedno od osnovnih ljudskih prava i da se podstaknu građani da koriste ovo pravo, a javne vlasti na bolju transparentnost u radu, u Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Upravo na ovaj dan Lokalni antikorupcijski forum uručio je 12 nagrada za doprinos borbi protiv korupcije u Nišu. Dobitnici glavnih godišnjih nagrada su građanka Čedoslava Ristić i urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević. Prilikom uručenja nagrade niški novinar rekao je da za njega od same definicije korupcije snažniju poruku nosi izjava koju je davno čuo, da korupcija kvari i ljude i stvari.

„Mislim da je to jedna vrlo dobra poruka koju bi trebalo da prenesemo svima, i deci. Da se i deci od malih nogu objasni šta je korupcija i da to nije način da preko reda dođeš do nečega, već da će to dugoročno njima i njihovoj deci naneti štetu. Mislim da imamo veliki problem u novinarstvu, jer ljudi ne rade kako treba. Novinarstvo ne gledam kao posao, i mislim da bi novinari trebalo da brane javni interes. A sa odbranom javnog interesa su nespojive mnoge stvari, pa na kraju krajeva i ćutanje o zloupotrebama“, rekao je Peđa Blagojević.

Pored godišnjih nagrada uručeno je još 10 Povelja za borbu protiv korupcije i za saradnju sa LAF-om. Dodeli nagrada od gradskih zvaničnika prisustvovao je jedino predsednik Skupštine Grada Rade Rajković.

Podsetimo, prošlogodišnji laureati ove značajne nagrade su novinarka RTS-a Dragana Sotirovski i prof. dr Đokica Jovanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend