19. jan 2016.

Zakon o TV-taksi sa greškom!

TV-remote-controlPočelo prijavljivanje građana za oslobađanje od plaćanja javnim servisima. Vlasnik kuće sa dva brojila i vikendice, mora da plati tri pretplate. Oslobođeni plaćanja samo hranioci porodice

TV taksa, u iznosu od 150 dinara, stići će kao stavka januarskih računa za struju, a pojedini građani bezuspešno pokušavaju da dokažu da bi trebalo da budu oslobođeni tog nameta. Za razliku od ranije pretplate, taksa će morati da se plaća i za vikendice u kojima niko ne živi, i za svako brojilo, čak i kada ih je više u jednoj porodičnoj kući.

Zakon o javnim servisima koji uređuje ovo pitanje, otkrivaju „Novosti“, ima greške, a najuočljivija je ona koja se odnosi na oslobađanje od plaćanja pretplate za vlasnike više brojila.

Ovakav je slučaj sa Dušanom Strahinjićem, koji u kući u Mirijevu ima dva brojila i treći u selu kraj Leskovca, gde niko ne živi. Taksu će morati da plaća na sva tri mesta, a da bi bio oslobođen, morao bi da bude hranilac porodice i da niko od ukućana ne bude zaposlen!

– Takav uslov je besmislen – kaže on. – U istom tom članu 42. Zakona o javnim servisima piše da vlasnik nekretnina u kojima se ne živi može da se oslobodi plaćanja takse ako donese dokaz da tu niko ne stanuje, dokaz o vlasništvu i potrošnji električne energije, koja ne sme da prelazi 300 kilovata godišnje. I tako je bilo i po starom zakonu. Niko ne spominje primanja, jer ovde kriterijum za oslobađanje treba da bude to što jedan čovek ne može da gleda televiziju na tri mesta, a ne da li hrani celu porodicu.

Da greška postoji potvrđuje za „Novosti“ i Stanislav Veljković, generalni sekretar RTS:

– Istina je da u istom zakonu piše da se oslobađaju samo vlasici brojila u jednočlanom domaćinstvu ili ako su hranioci porodice, a u isto vreme su vlasnici više brojila, i za objekte u kojima niko ne stanuje. Kada se navodi dokumentacija kojom dokazuju ovaj status, ne spominje se dokaz o primanjima, kojim bi dokazali da su hranioci. Još jedna greška postoji u delu gde se spominje da taksu plaćaju vlasnici električnog brojila, iako se zna je vlasnik EPS, a svi mi samo korisnici.

Interesovanje građana za oslobađanje je veliko, a stižu i prijave. Pravo da im se sa računa za struju skine stavka TV takse građani mogu da potraže u RTS, Kneza Višeslava 88, lično ili poštom, ili putem mejla taksajms@rts.rs. Zakon kaže da ovo pravo imaju hranioci porodica koji su u isto vreme stoprocentni invalidi, ili invalidi koji primaju tuđu negu i pomoć. Tu su i osobe koje su izgubile sluh i vid, korisnici socijalne pomoći i penzioneri sa minimalnom penzijom, ali samo ako su hranioci, tj. ako jedini zarađuju u domaćinstvu.

Da bi bili oslobođeni, napominje Veljković, moraju što pre da dostave zahtev.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend