14. jun 2016.

Zašto nije dodeljena nagrada za novinarsku hrabrost?

Zbog čega nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ ove godine nije dodeljena – pitaju se i novinarska udruženja, koja su bila u sastavu žirija – UNS i NUNS – i kažu da tri od pet predstavnika žirija nije bilo uopšte obavešteno o odlučivanju

Glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti, Ratko Dmitrović, za N1 je naveo da bi udruženja trebalo da se „bave time ko je ubio Pantića, a ne veličanjem nagrade“.

„Večernje novosti“ su bile njegova “novinarska kuća”, koja je godinu dana po njegovom ubistvu, ustanovila i nagradu za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“. Po prvi put za 14 godina – priznanje za hrabrost nije otišlo u novinarske ruke.

Dok ispred Novosti, Ratko Dmitrović, u kratkom telefonskom razgovoru za N1 tvrdi da se žiri u tom sastavu i sastao, iz UNS-a i NUNS-a – tvrde da se žiri nije sastajao i da je izostala argumentovana rasprava.

Iz Udruženja novinara Srbije poručuju – iz žirija su se povukli, zbog netransparentnog rada i degradiranja samog priznanja. Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović objašnjava – žiri je konsultovan telefonom, što nije prihvatljiv način.

„Stvari se ove godine nisu radile kako su se radile uvek do sada. I nismo se slagali sa tim da među predloženim kandidatima nema nikoga ko zaslužuje nagradu. I nagrada i ulica sve je to način da mi u Srbiji kažemo – ovi su nam ljudi važni, čuvaćemo uspomenu na njih“, kaže Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.

NUNS: Nedodeljivanje nagrade presedan

U Nezavisnom udruženju novinara Srbije navode da njihov predstavnik nije ni telefonskim, niti elektronskim putem obavešten o dodeljivanju, odnosno nedodeljivanju priznanja. To je – tvrde – presedan.

„Mi smo se javno ogradili zato što zaista nismo učestvovali u radu niti smo pozivani da učestvujemo u radu tog žirija. Da je možda reč o ličnoj odluci gospodina Dmitrovića, da ove godine ne pozove predstavnike novinarskih udruženja u rad žirija i za to, kao i za činjenicu da nagrada nije dodeljena bi trebalo da odgovornost snosi onaj koji je sve to i „zakuvao“, kaže Svetozar Raković iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

A porodica ubijenog novinara – poručuje – „lične sujete i animoziteti, ugrožavaju čuvanje sećanja na Milana Pantića“ – stoga i zahtevaju – ustupite nama odlučivanje o nagradi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend