19. sep 2014.

Zašto se ukidaju političke emisije?

Dakle, zbog toga što žele da od B92 naprave zabavnu televiziju, vlasnici B92 planiraju da ukinu „Utisak nedelje“ i „Kažiprst“.

Novi Studio B je već ukinuo „Problem“ „U centru“ i „Od A do Š“. Šta je razlog ovom skidanju govornih političkih emisija sa programa? Možda je to naprasno otkrivena želja za zabavnim programom, a možda je posredi nešto sasvim drugačije – potreba da se javni govor suzbije kako bi se lakše uspostavio matrix proizvoljnih tvrdnji.

Evo jedne male ilsutracije. Ako pogledate sajt ministarstva finansija, naći ćete grafikon koji pokazuje da je zaposlenost od 2012. godine u kontinurianom padu.Ima oko 50.000 manje zaposlenih. Međutim, čak i na tom sajtu, koji koristi podatke RZS (Republičkog zavoda za statistiku), tvrdi se da je istovremeno sa padom zaposlenosti, pala i „stopa nezaposlenosti“ sa 24 na oko 20%. Već desetak dana pokušavam da dobijem odgovor kako je to moguće, ali ne uspevam, nekako nam se ekonomisti (ogromna većina) više razumeju u nužnost reformi, nego u ove brojke oko nezaposlenosti.

Danas je na konferenciji u Nacionalnoj službi za zapošljavanje rečeno da, ne samo da je stopa nezaposlenosti smanjena, nego je i zaposlenih više:

Broj nezaposlenih je šest meseci zaredom u padu i u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je 20,3 odsto. To je 3,8 odsto manje nego u isto vreme lane, dok je broj zaposelnih 3,5 odsto veći.

E sad, ako pojam “broj zaposlenih” znači isto za RZS i NSZ, jedan od ova dva podatka nije tačan.

Dok sam istraživao šta znači “stopa nezaposlenosti” i kako je moguće da se smanjila, jedino što sam saznao je da u stvari niko ne zna šta je to i da se metodologija izračunavanja ove stope stalno menja, prema potrebama.

Izgleda da idemo ka vremenu u kome će svi problemi biti rešeni jednostavno tako što će se izmisliti podaci koji pokazuju da su rešeni.

A pošto bi na to eventualno neko mogao javno da ukaže, najbolje je ukinuti političke emisije.

Welcome to the desert of the Real.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend