04. nov 2014.

Zaustavimo nekažnjavanje: Za vrijeme rata 90-ih, u BiH ubijeno je najmanje 25 novinara. Dosad nijedan krivac nije pronađen i osuđen

infographic_en_2014-700x526IFEX, mreža organizacija povezanih kako bi branile i promovirale slobodu izražavanja, dala je jednostavno objašnjenje pojma nekažnjivosti: “To znači da nečija (ne)djela nemaju posljedica. Zastrašivanja, prijetnje, napadi i ubojstva prolaze nekažnjeno. ”Ubojstva Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, od strane takozvane Islamske države u Siriji, najnoviji su primjeri brutalnosti nad novinarima, kojima je, u ovim slučajevima, svjedočila svjetska javnost. Prema podacima Odbora za zaštitu novinara, od 1992. godine diljem svijeta ubijeno je 1.080 novinara. Mnoga ubojstva još uvijek nisu razriješena.Na 68. sjednici, 18. prosinca 2013. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda (OSUN) usvojila je Rezoluciju o sigurnosti novinara i problemu nekažnjavanja zločina počinjenih protiv novinara. To je prvi put da je OSUN-a usvojila rezoluciju koja se izravno bavi problemom nekažnjavanja zločina i sigurnosti novinara. Rezolucija poziva Države da osiguraju i promoviraju sigurno okruženje za medijske djelatnike kako bi im se omogućio rad bez prikrivenih i opasnih utjecaja koji štete slobodi informiranja, a time i javnom interesu.

Ta ista Rezolucija proglasila je 2. studenoga Danom sprječavanja nekažnjavanja zločina protiv novinara. Datum je izabran u čast Ghislaine Dupont i Claudeu Verlonu, dvoje francuskih reportera ubijenih u Maliju 2. studenoga 2013. godine. Tijekom iste godine, prema izvještaju Međunarodna federacija novinara (IFJ), najmanje 108 novinara i medijskih djelatnika izgubilo je živote u ciljanim ili bombaškim napadima i drugim oružanim incidentima diljem svijeta. Međutim, u svojim godišnjim izvješćima IFJ stalno ističe dva poražavajuća otkrića: prvo, više je novinara i medijskih djelatnika ubijeno za vrijeme mira nego za vrijeme rata i sukobljavanja; i drugo, vjerodostojna statistika procjenjuje da se tek svako deseto ubojstvo istraži.

RTEmagicC_endimmunity.jpgMeđu državama s najvišim brojem smrtnih slučajeva medijskih djelatnika nalaze se Sirija, Irak, Pakistan, Filipini, Indija, Somalija i Egipat. Međutim, ubojstva novinara događaju se i u Europi. U posljednje dvije godine barem je 12 novinara i medijskih djelatnika umrlo zbog svojeg posla: šest u Rusiji i šest u Ukrajini. Za vrijeme rata 90-ih, u Bosni i Hercegovini ubijeno je25 novinara. Dosad ni jedan krivac nije pronađen i osuđen.

Takvih je slučajeva mnogo. Ovdje ih je navedeno samo nekoliko iz država koje pokriva Fairpressprojekt: U Srbiji je 1994. suradnica lista Duga,Radoslava Dada Vujasinović, pronađena mrtva s prostrjelnim ranama u svojem stanu u Beogradu. Njenu smrt vlasti su godinama evidentirale kao samoubojstvo. Tek su u siječnju 2009. godine, nakon pritiska civilnog društva, njezinu smrt počeli smatrati ubojstvom. No, nova istraga nije uslijedila. U travnju ove godine, obilježena je 15. godišnjica ubojstva srpskog novinara Slavka Ćuruvije, također bez razriješenog zločina. Ćuruvija je bio novinar i izdavač dnevnog lista Dnevni telegraf te magazina Evropljanin, upucan i ubijen na svom kućnom pragu. Duško Jovanović, glavni urednik novina Dan u Crnoj Gori, ubijen je na odlasku iz svog ureda u Podgorici u svibnju 2004. godine. Jedna osoba je osuđena za taj zločin, ali oni koji su ga naručili nikada nisu izvedeni pred sud. Vlasnik i urednik hrvatskog političkog tjednika Nacional Ivo Pukanić, ubijen je 2008. u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog automobila parkiranog ispred redakcije u samom centru Zagreba. Hrvatski sud osudio je šestoricu muškaraca za mafijaško ubojstvo, ali nije utvrđeno tko je ubojstvo naručio.

logo-full-2xU studenome 2011., IFEX je pokrenuo prvu kampanju u okviru borbe protiv nekažnjavanja zločina počinjenih nad novinarima, nakon što su članovi organizacije identificirali taj problem kao ozbiljnu prepreku slobodi izražavanja. Od tada je vidljiv značajan napredak u globalnoj kampanji protiv ovog trenda. U prosincu 2013. OSUN-a je usvojila važnu Rezoluciju te 2. studenog proglasila međunarodnim Danom sprječavanja nekažnjavanja zločina protiv novinara. Taj će Dan ove godine po prvi puta biti obilježen diljem svijeta.

Tom prigodom Međunarodna federacija novinara, također članica IFEX mreže, pokrenula je kampanjuZaustavimo nekažnjavanje 2014 kako bi podigla svijest o tom problemu i potaknula vlasti država s najviše novinarskih žrtava da istraže ubojstva i izvedu počinitelje pred lice pravde. IFJ kampanju provodi od 2. do 23. studenog te sve zainteresirane za novinarska i ljudska prava poziva na širenje poruke i podizanje opće svijesti javnosti o ovom problemu.

IFEX nastavlja svoju kampanju #EndImpunity kroz lobiranje država članica UN-a kako bi i formalno prepoznale Rezoluciju te surađivale u realizaciji UNESCO-vog Izvješća o sigurnosti novinara i opasnostima nekažnjavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend