14. sep 2015.

Završena prva Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

Polaznice Škole digitalnog novinarstva SĆF: Ljubinka Ljujić, Marija Vučić, Vanja Kolar, Dragana Prica, Dunja Stojković i Aldina Luinović

Polaznice Škole digitalnog novinarstva SĆF: Ljubinka Ljujić, Marija Vučić, Vanja Kolar, Dragana Prica, Dunja Stojković i Aldina Luinović

Ljubinka Ljujić iz Prijepolja i Marija Vučić iz Niša su, kao najuspešnije polaznice, nagrađene studijskim putovanjem u inostranstvo

Prva Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije završena je proteklog vikenda radionicom u Beogradu.

Kao prva generacija, Školu su uspešno završile Aldina Luinović (Prijepolje), Vanja Kolar (Subotica), Dragana Prica (Novi Sad), Dunja Stojković (Pančevo), Ljubinka Ljujić (Prijepolje) i Marija Vučić (Niš).

Mentori su jednoglasno odlučili da su kurseve Škole (novinarska etika, digitalno, analitičko i istraživačko novinarstvo) najuspešnije savladale Marija Vučić i Ljubinka Ljujić, koje su nagrađene studijskim putovanjem u inostranstvo.

DRAGOCENO ISKUSTVO

„Drago mi je što ću imati prilike da na studijskom putovanju vidim kako funkcionišu lokalni mediji u uređenim evropskim zemljama, kako se finansiraju, sa kojim se problemima nose i kako ih rešavaju i na koji način oni ostvaruju javni interes. Očekujem da ću nešto od onog što budem tamo naučila moći da primenim u svom radu”, rekla je Marija Vučić.

„Pošto radim na televiziji, mediju koji je drugačiji od digitalnih medija, značilo mi je da naučim da pišem za web i shvatim na koji način funkcioniše jedan portal. Veoma korisna će mi biti znanja o analitičkom pristupu informacijama i njihovom stavljanju u širi kontekst, tehnikama istraživačkog novinarstva i razrešavanja etičkih dilema s kojima se često susrećemo. Upoznavanje s tim kako funkcionišu lokalni mediji u inostranstvu, kojim temama se bave, na koji način im pristupaju i kakav status novinarska profesija ima u drugim zemljama, za mene kao mladu novinarku biće dragoceno iskustvo”, kaže Ljubinka Ljujić.

Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Fondacije, i Ilir Gaši, izvršni direktor, uručili su diplome polaznicama i tom prilikom izrazili zadovoljstvo visokim kvalitetom rada svih polaznica, kao i time koliko se program Škole pokazao korisnim za mlade novinarke lokalnih medija.

„Ovim programom Slavko Ćuruvija fondacija želi da osnaži lokalne medije i novinare u pokušaju da uprkos povećanim ekonomskim i političkim pritiscima zadrže nezavisnost i poboljšaju kvalitet svog izveštavanja. Razvoj digitalnog novinarstva i digitalnih lokalnih medija strateško je opredeljenje Fondacije. Na internetu ima više slobode, produkcija je finansijski manje zahtevna i, naravno, deo je nezaustavljivog tehnološkog trenda”, rekao je Gaši.

„Ovim programom Slavko Ćuruvija fondacija želi da osnaži lokalne medije i novinare u pokušaju da uprkos povećanim ekonomskim i političkim pritiscima zadrže nezavisnost i poboljšaju kvalitet svog izveštavanja” (Ilir Gaši)

Pokazalo se da to što nismo bili u istom gradu nije bila prepreka za kvalitetan rad. Naprotiv. U skladu sa centralnom temom Škole, obuka je gotovo u celini organizovana preko specijalne digitalne platforme, koja je mentorima i polaznicama koristila za svakodnevnu komunikaciju, razmenu materijala i rad na zadacima.

Tokom više od 200 sati onlajn rada i šest dana „živih” predavanja organizovanih u tri radionice, odvijala se nastava o pisanju za veb, korišćenju socijalnih mreža za distribuciju i promociju medijskih sadržaja, bezbednosti novinara, alatima istraživačkog novinarstva, svakodnevnim etičkim dilemama i drugim važnim novinarskim temama.

Polaznice prve generacije Škole digitalnog novinarstva postaće deo obrazovnog programa Fondacije, koji će služiti njihovom daljem usavršavanju (alumni program).

Svečanosti zatvaranja Škole prisustvovali su mentori Škole digitalnog novinarstva: Maja Divac, izvršna direktorka produkcijske kuće Mreža, Pavle Zlatić, glavni i odgovorni urednik sajta B92, Perica Gunjić, glavni urednik sajta Cenzolovka, Zoran B. Nikolić, izvršni urednik sajta Cenzolovka, gostujući predavači Anđela Milivojević (CINS) i Vladimir Kostić (CINS), kao i članovi Upravnog odbora Slavko Ćuruvija fondacije Ana Firtel i Milan Antonijević.

Na radionicama su kao gostujući predavači učestvovali i eminentne novinarke i novinari Olja Bećković (NIN), Ljubica Gojgić (RTV Vojvodina), Magda Janjić (Vice), Dino Jahić (CINS) i Predrag Blagojević (Južne vesti), koji su polaznicama preneli svoja profesionalna iskustva.

Planirano je da sledeća generacija bude upisana u Školu digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije na proleće 2016. godine.

Održavanje Škole digitalnog novinarstva omogućila je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (National Endowment for Democracy).

Skola_digitalnog_novinarstva_Slavko_Curuvija_Fondacija

Škola digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije

Radionica_Skole_digitalnog_novinarstva_Slavko_Curuvija_Fondacija_mentori_i_polaznice

Radionica Škole digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija fondacije, mentori i polaznice

Jelena_Curuvija_pocasna_predsednica_Slavko_Curuvija_fondacije

Jelena Ćuruvija, počasna predsednica Slavko Ćuruvija fondacije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend