26. sep 2014.

Žužana Serenčeš: Nacionalni saveti imaju monopol nad manjinskim medijima

žužanaMedijska analitičarka Žužana Serenčeš kritikovala je “pozadinske političke dogovore”, kada je u pitanju regulisanje sfere manjinskih medija čiji su osnivači nacionalni saveti.

“Izlazak države iz vlasništva, isključivo sufinansiranje medijskih sadržaja, ograničavanje koncentracije vlasništva…, svi ti ključni principi novog medijskog zakonodavstva zapravo ne važe za nacionalne savete manjina i medije čiji su oni osnivači”, kazala je Žužana Serenčeš na tribini “Novi medijski zakoni – šanse i izazovi“ u Novom Sadu.

Ocenila je da se nacionalnim savetima zapravo nudi koncentracija uticaja i monopola tih saveta nad manjinskim informisanjem. “I manjinsko informisanje mora da bude potpuno nepristrasno i objektivno, a uređivačka nezavisnost mora da bude zaštićena”, kazala je Žužana Serenčeš.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković najavio je da će podzakonski akt kojim će preciznije biti definisano sufinansiranje medijskih sadržaja biti donet do polovine novembra meseca.

Mirković je rekao da lokalne samouprave nemaju razloga da snižavaju iznose koje su do sada izdavajali za javno informisanje, bez obzira što u Zakonu o javnom informisanju nije preciziran obavezni procenat koji trebaju da izdvajaju za finansiranje medijskih sadržaja.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da novinari i zaposleni u medijima moraju prvo da se suoče sa realnošću, koja nije njihov saveznik u ovom trenutku.

“Mediji su služili za zapošljavanje partijskih kadrova, imaju ogroman tehnološki višak, očekuje ih digitalizacija, što će biti takođe ozbiljan problem. Ovo je premalo tržište za ovoliki broj medija”, rekao je Obradović.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u okviru kampanje Medijske koalicije za medijsku pismenost, koju je podržao USAID.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend