31. mar 2015.

Gašić: Budite strpljivi oko pada

nesreca_ocp_w380_h245Ministri odbrane i pravde Bratislav Gašić i Nikola Selaković pozvali su javnost u Srbiji da bude „strpljiva“ povodom istrage o padu vojnog helikoptera

Iako je danas istekao rok tehničkoj komisiji za utvrđivanje uzroka pada helikoptera 13. marta, zasad nije poznato šta će i kada biti predočeno javnosti.

Ministar Gašić je rekao da nije video izveštaj komisije, kao i da nije upoznat sa njegovim sadržajem.

Na pitanje B92 da li može da zbog porodica nastradalih i javnosti kaže tačan dan kada će biti poznati svi detalji nesreće, Gašić nije dao nikakav odgovor.

Iako je danas istekao rok tehničkoj komisiji za utvrđivanje uzroka pada helikoptera 13. marta, zasad nije poznato šta će i kada biti predočeno javnosti.

Ministar pravde Nikola Selaković takođe je pozvao na strpljenje kada se radi o izveštaju o padu vojnog helikoptera, navodeći da nikome nije u interesu da bilo šta krije o toj tragediji.

Selaković je novinarima u Skupštini Srbije rekao da javnost treba da bude strpljiva, budući da su izveštaji javno najavljeni, te poručio da je javno-tužilačka organizacija samostalna u svom radu i da će izaći sa saopštenjima kada za to dodje vreme.

„Javnost to može da očekuje, jer su javno najavljeni. S obzirom da to nije nešto čime se neposredno bavim ne mogu da vam dam odgovor na pitanje kada. Svakako da će biti i da nikome nije u interesu da se bilo šta krije kada je u pitanju ta tragedija“, kazao je Selaković.

„Samo budite strpljivi i sačekajte. Ne znam što bi vas više interesovao ishod nego što interesuje mene. Vrlo sam zainteresovan za to, budući da sam u akcijama spasavanja ljudi bio u prilici da upoznam te pilote i uverim se koliki su to bili vrhunski profesionalci i posvećeni u svom radu“, rekao je Selaković .

Ministar pravde je kazao i da to zanima svakog normalnog čoveka u Srbiji.

U padu vojnog helikoptera 13. marta poginulo je sedam osoba, uključujući i bebu iz Novog Pazara, koju su članovi posade prevozili do Beograda.

Već sledećeg dana nakon nesreće načelnik generalštaba Ljubiša Diković saopštio je da su formirane dve komisije koje će ispitati pad vojnog helikoptera.

Jedna komisija je bila zadužena da utvrdi odgovornost za pad helikoptera i ona je imala rok do izveštaj podnese do sreda 18. mart.

Izveštaj je predat Tuđilaštvu, ali javnost nije upoznata sa njegovim sadržajem.

Jedino je premijer Aleksandar Vučić naveo da se, prema preliminarnim rezultatima istrage o padu helikoptera, ne isključuje da je reč o kvaru. Tada je saopštio i koje su bile dve poslednje reakcije pilota:

„Prvo je rekao ‘Vidim pistu’, a u drugom trenutku kaže ‘Imam problem, moram u penjanje’. Do kraja istrage će se utvrditi šta je razlog pada. Da li reč o kvaru ili je bilo nešto drugo u vazduhu saznaćemo iz kompletnog izveštaja sutra ili za koji dan“, izjavio je premijer tada za RTS.

Druga, tehnička komisiji imala je rok da podnese izveštaj do danas, 30. mart.

Bio sam kod kuće

Na pitanje gde se nalazio u trenutku pada helikoptera, ministar Gašić je ponovio da je bio kod kuće u Kruševcu. „Ja sam te večeri bio u svojoj kući u Kruševcu, a pošao sam u Beograd kada sam saznao za pad, što možete proveriti preko kamera i naplatnih rampi“, rekao je Gašić.

(Izvor: B92)

Povezani članci

Francuska za dva dana izvestila o padu aviona. Srbiji ni dve nedelje za helikopter nisu dovoljne

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend