03. avg 2015.

Sloboda novinarstva kao prazna priča? Šokantan slučaj iz Njemačke o kojem se mora znati više: novinarima nezavisnog online lista sude za veleizdaju zbog objave dokumenata u kojima se otkriva priprema masovnog nadzora vlastitog stanovništva

Netzpolitik dvojac: Markus Beckedahl (lijevo) drži nagradu za inovaciju koju su ove godine za svoj rad dobili od njemačke Vlade, dok Andre Meister drži sudsku tužbu za veleizdaju koju su dobili, također, zbog svog rada

Netzpolitik dvojac: Markus Beckedahl (lijevo) drži nagradu za inovaciju koju su ove godine za svoj rad dobili od njemačke Vlade, dok Andre Meister drži sudsku tužbu za veleizdaju koju su dobili, također, zbog svog rada

Sloboda novinarstva, što je to? Sloboda pisanja o nebitnim stvarima? Mogućnost pisanja „do mile volje“ sve dok se postojeći poredak ne „talasa“? Izgleda da je tako, uvijek je tako i bilo, ali ne samo u tzv. „režimima“ trećeg svijeta, već i u navodnim bastionima slobode govora

Naime, jedan šokantan slučaj dolazi ovog tjedna iz Njemačke. Popularni njemački online list, Netzpolitik.org, redovno piše o važnim internetskim temama kao što je sloboda interneta, sloboda informacija, zaštita podataka i privatnosti. Drugim riječima, pišu o temama koje su postale poprilično bitne mnogima u današnjem svijetu, a naročito u Njemačkoj.

Zašto baš u Njemačkoj? Zato što je američki zviždač Edward Snowden prije dvije godine objavio niz tajnih NSA dokumenata (NSA je američka „Agencija za Nacionalnu Sigurnost“, odnosno vodeća špijunska služba) u kojima se potvrđuje kako je Njemačka od strane SAD-a zapravo najšpijuniranija zemlja u Europi.

Otkriveno je i da se špijuniraju brojni njemački dužnosnici, pa čak i sam vrh njemačke Vlade, odnosno njemačka kancelarka Angela Merkel. Na meti je bio, i to godinama, i aktualni njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Logično, zbog ovih otkrića njemačka javnost je itekako senzibilizirana na pitanje špijunaže, ali i povijesni kontekst pridonosi averziju prema nadzoru. Od Drugog svjetskog rata do 90-ih godina Njemačka je bila podijeljena na (kapitalističku) Zapadnu i (socijalističku) Istočnu Njemačku. Obje su strogo nadzirale vlastito stanovništvo, a u tome je prednjačila istočna strana, odnosno notorna obavještajna služba Stasi (skraćeno od Ministarstvo Državne Sigurnosti).

Nijemci ne vole da ih netko nadzire, niti stranci niti vlastiti. Imaju i pravo. U tom svom pravu možda i prednjače u Europi – prosvjedi protiv raznih oblika cenzure, kršenja privatnosti, invazivnog nadzora i drugih modernih napada na ljudska prava, redovno su najveći u Njemačkoj, naročito u Berlinu.

U Njemačkoj jača Piratska Stranka i drugi pokreti koji zagovaraju političku transparentnost. Stoga ne čudi da je i web stranica Netzpolitik.org postala popularno mjesto za vijesti i informacije.

No, sada se desilo nešto protivno svakom načelu slobode govore – protiv glavnog urednika (Markus Beckedahl) i jednog novinara (Andre Meister) stranice Netzpolitik.org pokrenuta je tužba za veleizdaju i to zbog dva članka koja su objavili na svojim stranicama.

Veleizdaja? Zvuči okrutno i jest okrutno. O čemu se radi? Riječ je o dva članka u kojima se izvještava o procurenim dokumentima njemačke Vlade, o dokumentima u kojima se spominju planovi za dodatni masovni nadzor.

„Objavili smo u proljeće pojedine interne dokumente njemačke tajne službe u kojima se spominje izgradnja masovnog nadzora na društvenim mrežama s brojnim novim zaposlenjima i novim mogućnostima. O tome se nije spominjalo u javnosti, nije bilo debate, dvije godine nakon Snowdena, po pitanju da li tajne službe trebaju imati veće ovlasti“, komentirao je jedan od optuženih za veleizdaju, Markus Beckedahl.

Dvojac je učinio ono za što su smatrali da je moralno, da se od njih kao nezavisnih novinara i očekuje. Dakako, sramotno je saznanje da njemačke vlasti pripremaju još rigorozniji nadzor vlastitog stanovništva dok se u isto vrijeme provodi nadzor nad svima njima od strane američkih službi. Hoće li se jednog dana u bliskoj budućnosti otkriti da su njemačke vlasti zapravo u bliskom dosluhu s Washingtonom kontra vlastitog naroda? Ništa više ne bi iznenadilo.

SAD nadzire Berlin, očito uz znanje samog Berlina, kako bi bili sigurni da Berlin radi kako se od Berlina i očekuje. No, zajednički neprijatelj u ovoj petlji postaje njemački narod gdje se nezadovoljstvo gomila već neko vrijeme.

Sada Berlin zorno pokazuje do koje mjere je spreman obračunati se s vlastitim narodom optužujući ovu dvojicu mladih novinara, čiji je jedini interes jedino istina i bolje društvo u kojem živimo, za „veleizdaju“. Ako su oni „veleizdajnici“, što su onda vodeće figure njemačke politike koje na spoznaju o agresivnom američkom nadzoru njihove zemlje i njih samih ne poduzimaju ništa? Izgleda kako u Njemačkoj itekako ima veleizdaje, ali je uperena protiv krivih ljudi.

Dvojac se optužuje za veleizdaju jer su, objavom dokumenata, prema njemačkom zakonu, „oštetili republiku“. Sada bi zbog toga mogli dobiti do 15 godina zatvora (toliko je predviđena maksimalna kazna za veleizdaju, no sud bi je mogao i podići, prenose mediji).

Beckedahl je komentirao slučaj: „Ove je napad na slobodu novinarstva i nedopustivi pokušaj zastrašivanja izvora i zviždača glede teme koja bi od javnosti bila sakrivena i dalje da nije bilo hrabrosti Edwarda Snowdena“.

Da, ta hrabrost Edwarda Snowdena, nje se često vladajuće elite boje više od dokumenata koje je objavio, boje se jer je njegova hrabrost zarazna. Nema sumnje da su upravo Snowden i drugi istaknuti zviždači motivirali Beckedahl i Meistera da odlučnije nastave sa svojim radom.

Objavili su tajne dokumente, ali ne dokumente kojima bi realno naštetili svojoj zemlji. Nisu objavili dokumente o velikim novim ekonomskim potezima ili internim istragama o lokacijama potencijalnih terorista – ne, objavili su dokumente koji pripremaju rigidan nadzor vlastitog naroda bez iznimke. Takav čin ne može se smatrati veleizdajom, već eventualno patriotizmom u onom pravom pozitivnom smislu te riječi.

Ovo je prvi put u više od 50 godina da se u Njemačkoj novinarima sudi za veleizdaju. Tužba je podignuta nakon što je na objavljene dokumente ukazala njemačka obavještajna služba BfV (Ured za Zaštitu Ustava). Dva dokumenta objavljena su ranije ove godine, točnije 25. veljače i 15. travnja. U dokumentima se može vidjeti kako BfV traži dodatni novac za online nadzor. U drugom dokumentu navodi se plan za osnivanje specijalne jedinice za nadzor društvenih medija.

Hoće li kolege i struka stati na stranu ove dvojice novinara? Trebali bi. Predsjednik njemačke udruge novinara (DJV), Michael Konken, nazvao je istragu protiv dvojice „nedopustivim pokušajem ušutkavanja dvojice kritičnih novinara“.

Beckedahl je o cijelom slučaju dao intervjuu za TV kuću N24 ističući: „Rastrgan sam između dva osjećaja – između onog da je ova optužba na neki način nagrada za naš rad i onog da bi zbog ovoga mogao završiti u zatvoru“.

„Ovo je pokušaj zastrašivanja nas i drugih. Do danas smo mislili kako će biti lijepo ljeto, da ćemo ići na plažu i zabavljati se, a sada postoji ozbiljna mogućnost da ćemo biti zatvoreni“, istaknuo je. Podsjetio je i na ironičan detalj – njihova stranica je ranije ove godine čak dobila nagradu za inovaciju od strane njemačke Vlade. Također su do sada dobili nekoliko novinarskih nagrada.

Dakako, to je dokaz licemjerja vladajuće nomenklature koja je spremna i nagrađivati „podizanje svijesti“, prigovaranje o ljudskim pravima, ali u isto vrijeme i žestoko kažnjavati bilo kakvo povezivanje kršenja ljudskih prava s njima. Jer ljudska prava se uvijek krše „negdje drugdje“ – u Rusiji, Kini, Iranu, Egiptu… svugdje samo ne doma, doma su svi šampioni ljudskih prava. Kojeg li licemjerja! Šampioni ljudskih prava su novinari Markus Beckedahl i Andre Meister, a sada im prijeti 15 godina ili više trunjenja u zatvoru. Zbog čega? Zbog toga što su naivno pomislili da je sloboda novinarstva nešto zaista zagarantirano u razvijenom svijetu.

Izvori / reference:

After publishing secret spy docs, German news site investigated for treason
http://arstechnica.com/tech-policy/2015/07/after-publishing-secret-spy-docs-german-news-site-investigated-for-treason/

Germany opens treason probe against news website
http://www.reuters.com/article/2015/07/30/us-media-germany-treason-idUSKCN0Q42LZ20150730

German Investigation of Netzpolitik For Coverage of Leaked Surveillance Documents Confirmed
https://www.eff.org/deeplinks/2015/07/german-investigation-netzpolitik-coverage-leaked-surveillance-documents-confirmed

German government accuses news website of treason over leaks
http://www.theguardian.com/world/2015/jul/31/german-government-accuses-news-website-of-treason-over-leaks

German Digital Rights Pioneers Investigated for Treason
https://globalvoicesonline.org/2015/07/30/german-digital-rights-pioneers-investigated-for-treason/

German spy leaks website being investigated
http://www.bbc.com/news/technology-33721638

Scharfe Kritik an Ermittlungen wegen Landesverrats
http://www.zeit.de/digital/2015-07/pressefreiheit-ralf-stegner-netzpolitik

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend