25. jul 2016.

Investicije i sloboda medija

cenzura_mediji_izvor_adleparty_euAl Džazira je, početkom godine tužila egipatsku vladu za 150 miliona dolara. Novinarski kanali sa sedištem u Kataru izneli su svoj slučaj pred Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova Svetske banke u Vašingtonu

Ali ovaj slučaj je mnogo više od pukog komercijalnog spora u kojem Al Džazira pokušava da realizuje obaveze Egipta, koje ta država ima prema bilateralnom ugovoru o investicijama s Katarom. Al Džazira navodi da su njene kancelarije zatvorene, da je blokiran prenos i emitovanje programa, da je dozvola stopirana, a lokalni ogranaklikvidiran u obavezujućoj proceduri, da su njeni novinari predmet šikaniranja, hapšenja i stavljanja u pritvor iz političkih razloga. Kao jedan od argumenata navodi se da ove povrede slobode izražavanja znače da Egipat krši svoje obaveze koje ima prema međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima.

Ako bude uspešno okončana, ova parnica će pokazati kako aktuelni međunarodni zakon može biti u službi realizacije globalnih norme koje su od suštinskog značaja za slobodan protok informacija, i to uprkos tome što ugovorima o ljudskim pravima nedostaje mehanizam za realizaciju. S druge strane, ne iznenađuje što vlasti, koje stvaranje globalnog javnog foruma doživljavaju kao pretnju sopstvenom opstanku, uvode restriktivnu politiku da bi potkopavale slobodu izražavanja.

Podsećanja radi, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i Međunarodna klauzula o građanskim i političkim pravima priznaju slobodu izražavanja i informacija „bezobzira na granice“. Ove odredbe obezbeđuju široko prihvaćene startne pozicije za rad. A ipak, pošto nisu zvanično obavezujuće, često imaju malo praktičnog uticaja.

Nasuprot tome, međunarodni trgovinski i investicioni režimi obezbeđuju striktne mehanizme primene. Tačke u kojima se globalne komunikacije ukrštaju s međunarodnom trgovinom i investicijama – na primer kada medijske kompanije distribuiraju sadržaje i imaju ispostave u stranim zemljama – pružaju priliku za upotrebu tih mehanizama, a sve u nastojanju da se zaštiti sloboda izražavanja.

Prema Opštem sporazumu o trgovini uslugama Svetske trgovinske organizacije (STO), kršenja obaveza prema principu najpovlašćenije nacije (MFN), pristupa tržištu i nacionalnog tretmana mogu se regulisati tako što će matična zemlja pogođene kompanije pokrenuti inicijativu protiv vlade koja krši pravila. Široko rasprostranjena internetcenzura nedavnoje prepoznata kaotrgovinska barijera. Ali i zakoni STO imaju ograničenja i tek treba da budu testirani. Tako, recimo, samo vlade mogu da iniciraju sporove u STO. Da bi se izbegla osveta, od vlade koja krši pravila se zahteva da, ili promeni ponašanje, ili da ponudi ustupke kojima se uspostavlja ravnoteža. Ne zahteva se da se obezbedi kompenzacija za štetu pričinjenu u prošlosti.

Međunarodni investicioni režim, koji koristi Al Džazira u parnici protiv Egipta, potencijalno je efikasniji. Taj segment zakonske regulative sastoji se od više od 3.000 ugovora koji nude zaštitu od širokog dijapazona prekršaja vlada domaćina, uključujući kršenja MFN, „pošten i ravnopravan tretman“, osporavanje pravde“, „punu zaštitu i bezbednost“, „arbitrarno hapšenje ili zloupotrebu“ i lišavanje svojine. Al Džazira na ovaj način pokazuje kako bi medijski investitori, možda, mogli da koriste mehanizme međunarodnog investicionog zakona da spreče zemlje domaćine da se mešaju u nezavisno izveštavanje, istovremeno pomažući da se uspostave globalne norme koje se tiču slobode izražavanja. Za razliku od trgovinskih sporazuma, većina ugovora o investicijama omogućuje stranim investitorima, uključujući medijska preduzeća i neprofitne organizacije, da traže svoja prava direktno pred međunarodnim arbitrarnim tribunalima.

Međunarodni trgovinski i investicioni režimi nude priliku da se mediji zaštite od pokušaja gušenja njihove slobode izražavanja. Ali, potrebno je da se učini još više kako bi se razvile striktne globalne norme koje štite slobodu izražavanja.


Li C. Bolinger je predsednik Univerziteta Kolumbija. Karl P. Sovant je stalni viši saradnik Centraza održive investicije Kolumbija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend