06. maj 2023.

“Vlast i mediji dali mapu puta”: Da li nedavni zločini inspirišu nove?

Posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nosioci državnih funkicija i mediji u Srbiji su radili sve suprotno od onoga kako treba da se radi, i upravo dali mapu puta za inspiraciju budućih napada, upozorio je za N1 Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Samo dan nakon tragedije u vračarskoj osnovnoj školi, dogodilo se još jedno masovno ubistvo, kada je 21-godišnji U.B. usmrtio osam, a ranio 14 osoba u selima u okolini Madenovca. U javnosti se odmah postavilo pitanje da li je reč o tzv. „copycat“ efektu, odnosno da li je prvi zločin poslužio kao inspiracija za drugi.

Petrović je u Novom danu TV N1 objanio da se ovde ne radi o „copycat“ efektu koji, kako je kazao, nije ponavljanje sličnih akata u kratkom vremenskom periodu, već o tzv. efektu zaraze.

„Efekat zaraze podrazumeva da se akti nasilja ponavaljju u nekih dve, pa čak i tri, četiri nedelje nakon što se inicijalni akt nasilja desio. ‘Copycat’ je mnogo ozbiljniji, podrazumeva da pojedinci ponavljaju maltene doslovce ono što se desilo u prvom aktu, i to traje jako dugo nakon što se prvi akt desio“, ukazao je Petrović.

Pritom je skrenuo pažnju na veliku odgovornost medija i nosilaca državnih funkcija u tome kako se izveštava o napadu.

„Ozbiljne studije su rađene o tome, i u Srbiji su i mediji i nosioci državnih funkcija učinili sve suprotno. Ne treba da se detaljno izveštava i da se prenosi šta je napadč radio, koga je prvog ubio… Upravo se daje mapa puta za inspiraciju budućih napada (…) Nije dobro da se iznose detalji sa lica mesta, da se replicira šta je činio sam izvšrilac, to za vas i nas ne predstavlja podsticaj, ali za ljude slične toj osobi je veliki izazov, čak i da nadmaši počinioca tog dela u tome“, upozorio je.

Petrović je katao i da je većina izvršilaca ovako teških zločina sa mentalnim problemima, a način na koji će ti problemi da se ispoljavaju zavisi od toga kakve društvo ima vrenosti i koje uzore ima.

„Nažalost, nama su uzori kriminalci, a nasilje se podstiče sa medija koji imaju nacionalnu pokrivenost. Isto tako, nije dobro da državni zvaničnici podstiču kulturu nasilja i utiču na podele među građanima“, poručio je Petrović.

Janković: Parcijalne mere nisu rešenje, treba menjati celo društvo

ost Novog dana bio je i inspektor u penziji Siniša Janković koji je ocenio da je „seme zla u našem društvu odavno zasejano“ i da je bilo neminovno da će nići.

„Ovakav događaj – i prvi i drugi – je bilo realno pretpostaviti. U narednom periodu koji će se meriti godinama, siguran sam da će seme zla iznići i da ćemo imati nešto slično“, kazao je Janković.

Janković je mišljenja da negativne vrednosti u našem društvu vladaju na svakom mestu – od pijace, preko medija, do porodice. Parcijalne mere stoga, prema njegovim rečima, ne mogu rešiti probleme – celo društvo mora da se menja.

„Treba otkloniti uzrok. Vlast ima obavezu da nešto preduzme, a uzroci ne mogu da se otklone tako brzo i lako“, rekao je on i istakao da kod vlasti zapravo ni ne vidi želju da se ti uzroci otklone, već se građanima nudi jedna vrsta marketinga.

„Građani očekuju nešto, a sve (predložene) mere su krajnje diskutabilne (…) Gde je granica zapošljavanja policajca? To je kao da imamo vatrogsca za svakog građanina, a kuće od lako zapaljivog materijala i svuda okolo izvore plamena“, slikovito je objasnio Janković ponavljajući da treba otklanjati uzroke problema.

Masovno ubistvo kod Mladenovca nije akt terorizma

Janković i Petrović saglasili su se takođe da se masovno ubistvo u selima u okolini Mladenovca ne može okvalifikovati kao teroristički akt, kako su to učinili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Bratislav Gašić.

Terorizam se, objasnio je Janković, zasnica na tri principa: ili je verski fundiran, ili je ideološki ili je separatistički, a u ovom slučaju nijedan od ta tri elementa ne postoji.

Ocenio je da se proglašenjem ovog zločina za teroristički akt otvaraju mogućnosti da se kroz izradu novog Zakona o MUP-u uvedu brojna represivna ovlašćenja koja se kose sa ljudskim pravima i vladavinom prava.

„Jer Bože moj, ne možemo kao vlast da se borimo protiv terorizma ako nemamo zakonska ovlašćenja“, ukazao je Janković.

Petrović je primetio i da predsednik Vučić pokušava da nađe ideološki motiv zločina u okolini Mladenovca, pokušavajući da poveže napadača sa neonacističkim organizacijama.

„Zbog broja 88 na majici, ali ostala simbolika se uopšte ne uklapa. To više liči na jednu matursku ekskurziju, što je uobičajeno da maturanti štampaju takve majice“, ukazao je.

Podsetimo, napadač U.B. je uhapšen juče ujutro kod Kragujevca, u selu Vinjište i određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da napadač „neće videti bela dana“ i najavljuje da će biti izvršeno gotovo potpuno razoružavanje Srbije.

Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin rekao je da je sedam osoba, koje su dovezene iz Smedereva i Mladenovca, operisano, od kojih je troje razbuđeno i ekstubirano. Ašanin je naglasio da je dvoje povređenih posebno kritično.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend