17. jan 2024.

I Međunarodni institut za štampu osudio pretnje smrću redakciji Cenzolovke

Nakon Reportera bez granica i Međunarodni institut za štampu je osudio pretnje smrću koje je dobila redakcija Cenzolovke.

Ova međunarodna organizacija koja se bavi zaštitom slobode medija i novinarskih prava širom sveta, sa sedištem u Beču, osudila je pretnje smrću upućene redakciji Cenzolovke zbog teksta o tome kako da se novinari zaštite tokom izveštavanja sa protesta.

Oni su u objavi na mreži X naveli da osuđuju „nedavne pretnje smrću upućene kolegama u Cenzolovci, uglednom izvoru vesti o medijskim slobodama, koji je osnovala Slavko Ćuruvija fondacija“.

IPI pozdravlja brzo otvaranje istrage od strane tužilaštva i najavljuje da će nastaviti da prate postupak.

Podsećamo da je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo istragu zbog ovih pretnji i kvalifikovalo krivično delo kao „ugrožavanje sigurnosti“. Glavni i odgovorni urednik Cenzolovke Perica Gunjić i autor teksta zbog kojeg su upućene pretnje Uglješa Bokić pre dva dana su na poziv tužilaštva dali izjave.

Cenzolovci je javnu podršku pružila i međunarodna organizacija Reporteri bez granica, a poruke podrške redakciji stigle su i od mnogih drugih organizacija.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend