29. dec 2023.

Pretnje smrću na Fejsbuk strani Cenzolovke: Novinare i levičare ubiti po kratkom postupku

Među komentarima ispod Cenzolovkinog posta na Fejsbuku, izvesni Milan Spasić je napisao kako nas treba odvesti u podrum i "ubiti boga u nama",  pa mu to nije bilo dosta te je napisao i "sve vas treba pobiti".

U odgovoru komentatoru koji je rekao da ne razume koga bi ubijao, Milan Spasić je napisao: „novinare koji podržavaju uništavanje državne imovine i sve levičare u Srbiji po kratkom postupku“.  

Ovaj komentar je postavljen ispod teksta koji se bavi time kako novinari da sačuvaju svoje podatke na telefonu od zloupotreba ukoliko tokom protesta budu privedeni ili uhapšeni.

Posle upozorenja jednog od komentatora da je to što radi krivično delo, pretnje su izbrisane.

Redakcija Cenzolovka se zbog ovih pretnji obratila kontakt tački u Nezavisnom udruženju novinara Srbije za brzo reagovanje u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara, i tražila da slučaj prijavi Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

U prijavi smo naglasili da su nas ovako brutalne pretnje uznemirile i da nas posebno zabrinjava činjenica da na profilu sa kog su pretnje smrću upućene stoji da Spasić živi u istom gradu u kome i novinar koji je pisao tekst. 

Ovo nije prvi put da Cenzolovka dobija pretnje smrću. Među najozbiljnijim su bile one upućene našoj tadašnjoj novinarki i zamenici glavnog urednika Mariji Vučić, posle teksta o ekstremnim desničarima.

Cenzolovka se zalaže za to da novinari svaku ovakvu pretnju i pokušaj zastrašivanja prijave nadležnim institucijama i insistira da se učinioci pronađu i procesuiraju. I u ovom slučaju očekujemo brzu reakciju Tužilaštva.

Snimak ekrana pretnje na Fejsbuk strani Cenzolovke

 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend