10. maj 2018.

Asocijacija medija: Ponovo formirati komisije

Upravni odbor Asocijacije medija verifikovao je odluku sa elektronske sednice 7.maja da povuče svog jedinog predstavnika u konkursnim komisijama za sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu i ne prihvati predlog Ministarstva kulture i informisanja o naknadnim izmenama sastava samo pojedinih komisija.

Ministarstvo je, za razliku od prethodnih godina, ovog puta proces od početka vodilo pogrešno, namernim smanjivanjem broja predstavnika najuticajnijih novinarskih i medijskih udruženja u konkursnim komisijama u korist pretežno nepoznatih organizacija i medijskih radnika.

U odluci donetoj većinom glasova, Upravni odbor je na vanrednoj sednici konstatovao da je legitimitet celog procesa dodatno kompromitovan odlukom Ministarstva da sastav konkursnih komisija ne objavi blagovremeno.

Time je najvećim novinarskim i medijskim udruženjima uskraćena mogućnost da pre početka rada komisija reaguju na njihovu nelegitimnu strukturu i spornu stručnost pojedinih članova.

Bez obzira na to što su neke komisije već završile rad, Upravni odbor smatra da naknadne izmene u sastavu preostalih komisija ne bi predstavljale kompromis, nego bi još više dovele u pitanje i legitimitet i kredibilitet celog procesa.

Upravni odbor poziva Ministarstvo da u roku od 10 dana sve komisije formira u novom sastavu, kako bi se konkursni proces nastavio i do kraja sproveo na zakonit i legitiman način, a sredstva za izabrane medijske projekte dodelila u junu, kako je i najavljeno.

Ministarstvo kulture i informisanja će, u suprotnom, biti direktno odgovorno za propast ovogodišnjeg konkursa i štetu koju će time naneti i medijima širom Srbije i javnom interesu.

Posle nedavnog zaustavljanja rada na novoj Medijskoj strategiji, to bi u kratkom roku bio još jedan neuspeh Ministarstva u primeni tekovina medijske reforme.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend