14. avg 2018.

Članovi komisije: Poništiti nezakonit medijski konkurs u Malom Crniću

Članovi komisije za ocenu medijskih projekata u Opštini Malo Crniće danas su u saopštenju za javnost naveli da sprovođenje medijskog konkursa ove Opštine nije u skladu sa zakonom i pozvali nadležne da ga ponište.

Komisiju u Malom Crniću činili su predstavnici Koalicije novinarskih i medijskih udruženja – Uroš Urošević, imenovan na predlog Lokal presa, Petar Jeremić, koga je predložilo Udruženje novinara Srbije (UNS) i Ljubomir Đorđević, imenovan na predlog Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

„Jedina održana sednica, 30. jula 2018. godine, prekinuta je jer je komisija utvrdila da u dokumentaciji koja je podneta za ocenjivanje nedostaje budžet i narativni opis projekta jednog od učesnika na konkursu i konstatovala da zbog toga ne postoje zakonski uslovi za ocenu svih pristiglih projekata“, piše u saopštenju članova komisije.

Oni su naveli da “smatraju da je nedopustivo da opština izgubi dokumentaciju u toku konkursa, a nekoliko dana nakon toga ponovo zakazuje sednicu komisije uz obrazloženje da su ‘ispunjeni svi uslovi za nastavak sednice’“.

„Naknadno dostavljanje navodno izgubljene, pa pronađene dokumentacije, i to u elektronskoj formi, je nedopustivo jer se učesnici konkursa stavljaju u neravnopravan položaj, a komisija ne može da oceni autentičnost sadržaja u takvoj dokumentaciji“, navode članovi komisije.

Oni podsećaju i da je ovo ponovljeni konkurs ove Opštine jer prvobitni nije bio objavljen na zvaničnoj internet strani lokalne samouprave, kako propisuje Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i da je prilikom prvog zakazivanja sastanka komisije 20. jula naknadno utvrđeno da jednom članu komisije nije bio ispravno upućen poziv.

„Naglašavamo da se Komisija tada nije sastala, iako je u dokumentaciji opštine navedeno da je tada održana konstitutivna sednica. Ukazujemo da je poziv opštine za ‘treću sednicu“ neispravan jer je održana samo jedna sednica koja je prekinuta, ali i da članovi komisije nisu imenovani u ovo telo rešenjem opštinskog veća broj: 06-40/2015 od 31.8.2015 .godine, kako je to navedeno u pozivu“, piše u saopštenju.

Komisija je „pozvala opštinu Malo Crniće da poništi konkurs, a nadležne državne organe da ispitaju pod kojim okolnostima je izgubljena dokumentacija sa konkursa“.

„Takođe, zahtevamo da se utvrdi sadržaj tri zatvorene koverte naslovljene na komisiju i adresirane na opštinu Malo Crniće koje je 30. jula sekretar komisije delegiran iz opštine Malo Crniće pokazao  članovima komisije i naveo da one nisu otvarane“, piše u saopštenju članova komsije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend