06. feb 2017.

Asocijacija protiv najave Brajovića

Upravni odbor Asocijacije medija energično se protivi najavi državnog sekretara Ministarstva kulture i medija, zaduženog za informisanje, Nina Brajovića da ubuduće, prilikom sufinansiranja medijskih projekata, samo za televizije, ali ne i za ostale medije, više ne postoji ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju pomoći putem konkursa.

Jedna televizija, prema dosadašnjim pravilima, mogla je sa republičkog, pokrajinskog i lokalnog nivoa za tri godine da dobije maksimalno 23 miliona dinara, što je zaista premalo, rekao je Brajović za Večernje novosti, favorizujući TV stanice u odnosu na štampane i druge medije.

Upravni odbor Asocijacije medija u saopštenju podseća državnog sekretara na strateško opredeljenje države da „projektnim finansiranjem obezbedi sredstva za sadržaj od javnog interesa koji produkuje štampa u cilju podsticanja raznovrsnosti mišljenja i prava stanovništva na sadržaje koji samo u tržišnim uslovima ne bi bili održivi“.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, postojanje velikog broja štampanih javnih glasila s malim tiražom, kao i na činjenicu da se u Srbiji ne proizvodi nijedan proizvod neophodan za rad štampanih javnih glasila, Republika Srbija se obavezala i da razmotri „mogućnost davanja olakšica za uvoz te robe, mogućnost značajnog smanjivanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na prodaju štampanih javnih glasila i servisa vesti novinskih agencija, kao i mogućnost uvođenja mere pozitivne diskriminacije u korist štampanih javnih glasila“.

Najavom da će televizijama biti ukinuto ograničenje maksimalnog iznosa u dobijanju državne pomoći na konkursima, Brajović postupa upravo suprotno strateškim opredeljenima države, jer bi takav potez štampane i druge medije izložio negativnoj diskriminaciji na njihovu štetu.

Štampa u Srbiji izložena je i strukturnoj krizi i višegodišnjim ekonomskim i finansijskim problemima na malom, neuređenom i siromašnom tržištu, na koje dodatno utiče i drastično neujednačena raspodela reklamnih budžeta u korist televizija.

Upravni odbor Asocijacije medija poziva resorno ministarstvo i njegovog državnog sekretara da ne povlače poteze kojima bi dodatno otežali položaj štampe i insistira da kriterijumi za dodelu državne pomoći budu fer i izbalansirani u odnosu na sve medije koji se na konkurse javljaju predlozima medijskih sadržaja u javnom interesu.

U suprotnom, Asocijacija medija i njene članice, uvek spremne za konstruktivan dijalog o svim otvorenim pitanjima medijske regulative, biće prinuđene da rešenje koje Brajović najavljuje kontinuirano javno osporavaju i problematizuju, i instituconalno i u svojim izdanjima.

Asocijacija medija je najveće poslovno udruženje izdavača, novinskih agencija i informativnih portala.

1 komentar za: “Asocijacija protiv najave Brajovića

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend