13. dec 2020.

Bjelica (UNS): Jasno je svakom građaninu da je potrebno da država bolje štiti novinare

Članica Stalne grupe za bezbednost novinara i predstavnica Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragana Bjelica kazala je danas da je "jasno svakom građaninu" da je potrebno da država bolje štiti novinare, ali da se još uvek ne zna šta su zaduženja Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je formirala Vlada.

„Ne znamo još šta su zaduženja te grupe koju je danas Vlada formirala. UNS u njoj ima svog predstavnika Slobodana Radičevića“, kazala je Bjelica za agenciju Beta.

Ona je rekla da trenutno postoji jedna grupa pod okriljem Zaštitnika građana, Stalna radna grupa i novoosnovana Vladina grupa, što je ocenila kao „više nego dovoljno da se u praksi nešto promeni“.

Vlada Srbije formirala je u četvrtak Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i radnu grupu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u zemlji za period 2020-2025. godine.

Iz Vlade je saopšteno da je dosadašnji rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je pratila postupanje tužilaštva u slučajevima krivičnih dela protiv novinara, ukazao na potrebu da se rad na tom problemu institucionalizuje kako bi se efikasnije reagovalo u slučaju napada na novinare i pratile sve radnje preduzete u cilju zaštite njihove bezbednosti.

Bjelica je kazala da se na sajtu Vlade može naći da je Stalna radna grupa za bezbednost novinara dala preporuku za institucionalizaciju i da je rezultat toga nastanak te Grupe

.Kako je dodala, Stalna radna grupa je predlagala svoju institucionalizaciju i da ona sama ide u tom pravcu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend