02. mar 2023.

Bujošević ostaje direktor RTS: UO odbio predlog Azdejkovića da se glasa o smeni

Upravni odbor RTS-a odbio je predlog člana UO Predraga Azdejkovića da se na sednici, koja je još u toku, glasa o razrešenju generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića.

Foto: Cenzolovka

Sednica je počela oko 15 časova, a članovi UO u drugom satu burne rasprave nisu stigli ni do polovine od predviđenih 12 tačaka dnevnog reda. Kako je Danas pisao, imajući uvid u dnevni red, nijedna od navedenih tačaka nije se ni odnosila na smenu Bujoševića, niti urednice zabavnog programa Olivere Kovačević, kako su neki članovi UO ranije najavljivali.

Inače, Upravni odbor može smeniti generalnog direktora, ali pod određenim uslovima i po unapred zakazanom dnevnom redu, a ne pod tačkom „razno“, kako je to Azdejković planirao.

Jedna od tačaka današnje sednice se odnosi na budžet za ovogodišnji izbor za pesmu Evrovizije, te su na nju pozvani i urednica zabavnog programa Olivera Kovačević, kao i finansijska direktorka Javnog servisa.

Prema našim saznanjima, konkretno će se raspravljati o tome kako se sa jedne budžetske linije novac prebacuje na drugu, u okviru istog budžeta muzičke redakcije, pošto je predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček javno optužio urednicu zabavnog programa da je premašila planirani budžet od 140.000 evra za manifestaciju koja se trenutno održava.

Međutim, prema našim saznanjima, budžet za izbor za pesmu Evrovizije identičan je kao i prošlogodišnji, oko 240.000 evra, a sredstva su prebačena u okviru istog budžeta, sa projekta koji nije realizovan, na trenutni festival.

Kako nam je objašnjeno iz RTS-a, budžet za izbor za pesmu Evrovizije Srbije jedan je od najnižih u Evropi, i to za tri festivalska dana, dok je, na primer, budžet hrvatske Dore, na kojem je u toku jedne večeri izabran predstavnik Hrvatske, bio oko 750.000 evra.

Period pred trenutnu sednicu UO nisu obeležili samo sukobi pojedinih članova Upravnog odbora i čelnika RTS-a, već i sukobi samih članova Odbora, koji su kulminirali sinoć. Naime, Azdejković je optužio pisca Muharema Bazdulja da „staje na stranu Bujoševića“ jer mu RTS izdaje knjige, što je Bazdulj oštro demantovao najavljujući tužbu protiv Azdejkovića.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend