10. okt 2017.

CINS istražuje finansiranje medija

Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja – doprinos borbi za slobodno i profesionalno novinarstvo

Ilustracija: Đorđe Matić, preuzeto sa cins.rs

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u idućem periodu istraživaće vlasništvo i finansiranje medija novcem poreskih obveznika, kao i političke i druge pritiske sa kojima se novinari u Srbiji suočavaju. Na taj način će CINS dati konkretan doprinos borbi protiv medijskog mraka i doprineti razvoju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog novinarstva, baziranom na činjenicama.

Ranija istraživanja CINS-a o ovim temama pokazala su da se novac građana troši netransparentno. Od početka primene novog Zakona o javnom informisanju i medijima, na konkursima za sufinansiranje favorizuju se mediji bliski Srpskoj naprednoj stranci njenim funkcionerima. Novac iz budžeta dodeljivan je i van zvaničnih konkursa, putem tajnih ugovora i uz nedovoljno kontrole. Takođe, CINS-ovi tekstovi otkrili su dodelu novca preko projektnog sufinansiranja povezanim firmama, dok su u komisijama bili predstavnici koji nisu imali pravo na to.

CINS je deo Grupe za slobodu medija koja je nastala nakon gašenja Vranjskih novina, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih i drugih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Mnogi drugi „nepodobni“ mediji su u jednako lošoj situaciji.

U okviru aktivnosti Grupe do sada su realizovane dve značajnije aktivnosti: akcija „STOP medijskom mraku“ kada je više od 300 medija i organizacija na kraći ili duži period zamračilo svoje naslovne stranice, te događaj „Zašto sam ovde“ na kome je potpisan Proglas o slobodi medija.

CINS će od početka 2018. godine objavljivati istraživačke priče u okviru šireg projekta „Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend