20. dec 2019.

Čudesni putevi finansiranja medija: Sedam čuda na sedam medijskih konkursa

Među svim čudima na konkursima za projektno sufinansiranje medija širom Srbije posebno mesto zauzima portal cometoserbia.com, koji je sa projektima sličnog naziva: Sedam valjevskih čuda, Sedam krupanjskih čuda, Sedam lozničkih čuda... do sada dobio lepih desetak hiljada evra

„Dragulj pod zemljom u srcu Srbije“, „Čudo kod Malog Zvornika“, „Zdanje na granici istorije i mašte“…  samo su neki od naslova na portalu cometoserbia.com.

Neko bi rekao – čudna mi čuda što jedan turistički portal objavljuje idilične opise prirodnih lepota, lokalnih znamenitosti i manifestacija u srpskim varošicama.

U čudnome čudu i jeste kvaka, preciznije u sedam čuda, odnosno sedam projekata baš takvog naziva, za čiju je realizaciju portal cometoserbia.com na lokalnim konkursima za nepune dve godine dobio oko 10.000 evra.

Zemlja čuda

Nešto više od milion dinara i nije bogzna koliko velika suma ako se u obzir uzme da mnogi mediji ovaj iznos „pokupe“ za jedan projekat. No, za malog preduzetnika, koji je praktično tek počeo sa razvojem biznisa, a koji pritom nije zahtevao neka početna ulaganja, to je solidna svota. Ako se pak u obzir uzme da na portalu u momentu objavljivanja ovog teksta nema više od pedesetak tekstova, čitav poslovni poduhvat postaje još zanimljiviji.

Elem, preduzetnica Silvija Slaming Ćuzović registrovala je portal u januaru 2018. godine, desetak dana nakon što je osnovana njena firma, pokazuju podaci iz Agencije za privredne registre.

Nisu sve komisije na lokalnim konkursima bile tako blagonaklone. Na konkursima su odbijeni projekti „Sedam novosadskih čuda“, „Sedam niških čuda“, „Sedam subotičkih čuda“, „Sedam čuda Gornjeg Milanovca“, „Sedam čuda Dimitrovgrada“, „Sedam čuda Varvarina“…

Već na proleće isplatio joj se trud koji je uložila da na portalu objavi prvih pet–šest tekstova. Toliko je, naime, objavljeno od januara do aprila 2018. godine.

Na konkursu Opštine Krupanj, okončanom početkom maja 2018, projekat „Sedam krupanjskih čuda“ doneo joj je 80.000 dinara.

Krajem tog meseca doneto je i rešenje o raspodeli sredstava na konkursu u Valjevu. Komisija je odlučila da projekat „Sedam valjevskih čuda“ iz budžeta bude podržan sa 130.000 dinara.

Narednog meseca sredstva su stigla i za projekat „Sedam čuda Vladimiraca“ – 120.000 dinara, a u septembru se i „Sedam čuda Malog Zvornika“ „pozlatilo“ sa još 100.000 dinara.

Na koji način su projekti realizovani nije teško utvrditi, jer su i dalje na sajtu u rubrici Šumadija i Zapadna Srbija. U prvu objavljenu priču, posvećenu valjevskoj šnicli, uloženo je malo truda, a vremenom – kako su se projekti zahuktavali – opao je i kvalitet.

Suma sumarum, tekstići, njih dvadesetak, mahom sastavljeni od informacija koje se mogu pokupiti bilo gde na internetu, opremljeni sa pet–šest fotografija, katkad autorskih, ponekad pozajmljenih sa drugih sajtova, ovom portalu su u prvoj godini poslovanja doneli ukupno 430.000 dinara.

Napred u nova čuda i 2019.

Stigla je 2019. godina. Novi konkursi su raspisani te je valjalo ili zgotoviti nove projekte ili, što je još bolje, ne menjati recept koji se lane pokazao kao uspešan.

Tako je ove godine za projekat „Sadam čuda Bogatića“ iz budžeta opštine izdvojeno 350.000 dinara. Priče o „Sedam lozničkih čuda“ Lozničane su koštale 200.000 dinara, a za projekat „Sedam čuda Ljubovije“ portal cometoserbia na konkursu je dobio 100.000 dinara.

Portal je tokom 2019. godine inkasirao još ukupno 200.000 dinara na konkursima opština Vladimirci i Mali Zvornik. Nisu, doduše, u pitanju projekti „sedam čuda…“, ali je njihova suština vrlo slična – tekstovi o prirodnim lepotama, znamenitostima dveju varošica, od cirka 1.500 znakova, nekoliko fotografija i to je to.

Nešto više od milion dinara i nije bogzna koliko velika suma… No, za malog preduzetnika, koji je praktično tek počeo sa razvojem biznisa, a koji pritom nije zahtevao neka početna ulaganja, to je solidna svota. Ako se pak u obzir uzme da na portalu u momentu objavljivanja ovog teksta nema više od pedesetak tekstova, čitav poslovni poduhvat postaje još zanimljiviji

Doduše, kada je u pitanju projekat u Opštini Vladimirci, tu je i jedan video-prilog o manastiru Kaona.

Sve u svemu, kada su projekti u pitanju, prihod je udvostručen. Tokom 2019. godine pet projekata donelo je portalu ukupno 850.000 dinara.

Ipak, treba imati u vidu da iza čitavog poduhvata stoji mnogo više truda nego što je na prvi pogled uočljivo. Nisu sve komisije na lokalnim konkursima bile tako blagonaklone prema projektima koji se bave turističkim potencijalima.

U protekle dve godine, na konkursima su, između ostalih, odbijeni projekti „Sedam novosadskih čuda“, „Sedam niških čuda“, „Sedam subotičkih čuda“, „Sedam čuda Gornjeg Milanovca“, „Sedam čuda Dimitrovgrada“, „Sedam čuda Varvarina“…

No, ako se u obzir uzme da u Srbiji postoji ukupno 174 grada i opštine, da većina njih raspisuje konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, razloga za brigu nema –sedam čuda će se sigurno još ponegde naći.

Biće to prilika da praznjikave rubrike (Vojvodina jedan tekst, Južna i Istočna Srbija ukupno četiri teksta) na portalu cometoserbia.com naredne godine budu popunjene.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU

#EU ZA TEBE
SLAVKO ćURUVIJA FONDACIJA

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend