20. dec 2019.

Gošće N1: Pravilnik REM-a poništava dobiti dijaloga, rezultat je – ništa (VIDEO)

Gošće Novog Dana Snježana Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka i novinarka Gordana Suša, bivša članica REM-a, slažu se u ocenama da međustranački dijalog vlasti i opozicije nije dao rezultate, a da poboljšanja izbornih uslova neće biti. One ukazuju da se u slučaju izbora članova Saveta REM-a se procedura mora poštovati, za šta je potrebno više od tri meseca. Za pravilnik REM-a o izveštavanju tokom kampanje kažu da poništava sve dobiti dijaloga, a privatne emitere pušta da i dalje rade šta hoće.

Govoreći o tome šta je rezultat međustranačkog dijaloga, profesorka Fakulteta političkih nauka odgovara – ništa i objašnjava da se na početku nije ni znalo šta je njegov cilj, pa ga je sada teško i oceniti.

Govoreći o izboru članova Saveta REM-a u formatu tri pus dva, ona podseća da su pregovori trajali sedam meseci, a da sada za sve nedelje treba da se proces obavi.

Gordana Suša ističe da se procedura pri izboru REM-a mora ispoštovati i dodaje da u redovnoj formi to znači skori tri i po meseca.

„Imate predložene kandidate, plus dva. Ne znamo ko će da da ostavku. Oliveri Zekić ističe mandat u junu, a jedan član je nelegalno izabran zato što je Odbor Skupštine poništio izbor dva člana koji su predstavljali nevladin sektor i na to mesto je izabran profesor FDU Goran Peković. Licemerno je da tri godine parlament nema vremena da se bavi tom temom, a sada odjednom će sve to da uradi“, navodi Suša.

Ona upozorava da će ljudima koji budu izabrani biti potrebno vreme da „uđu u štos“ i dodaje da je sigurna da će biti „teledirigovani“.

„Ovaj sastav REM-a je dokazao da je produžena ruka vlasti“, kaže Suša.

Kada je u pitanju pravilnik o izveštavanju tokom predizborne kampanje, a koji je REM doneo, Suša ističe da pravilnik ne može da bude jači od zakona, tako da se javnom servisu daju obaveze, a privatni emiteri puštaju da rade šta žele.

Snježana Milivojević ističe da su mediji ključni za formiranje izborne volje, a da građani svoje političke stavove grade na osnovu informativnog programa, a ne formalnog političkog predstavljanja kandidata, koje prema rečima Suše, mora da postoji na javnom servisu.

„Vi možete tri dana pred izbore da donesete pravilnik u kome ćete na kašičicu svakome da date jednako vreme, u kome ćete svakom da date da ima reklamne spotove i u kome ćete u Dnevniku dubokim oranjem nastaviti da trujete javnost i uništavate svaku mogućnost da se ikada smislena alternativa na izborima izabere“, rekla je Milivojević.

Profesorka FPN ukazuje da je pravilnik REM-a napisan nemarno, da su delovi prepisani iz nekih tuđih dokumenata, što pokazuje i deo koji spominje elektrorsku skupštinu, telo koje u Srbiji ne postoji.

Prema njenom mišljenju, pravilnk je sastavljen tako da se izvrgne ili izbegne svaka praksa koja bi dala dobar rezultat, a pre svega da se spreči onemogućivanje funkcionerske kampanje.

„Pravilnik parališe sve dobiti koje smo postigli u razgovorima o funkcionerskoj kampanji. U članu koji se na to odnosi, koji sprečava prikrivenu kampanju, kaže se da mediji mogu da izveštavaju o radu funkckoneru i da to nije isticanje vidljivosti. Tri stavke ispod toga se kaže da funkconer ili učesnik u izborima u vanizbornim programima ne sme da se pojavi u zabavnom, dečjem, igranom programu. To zunači da ako se pojavi film u kojem igra Sergej Trifunović, a on bude učesnik izbora, to je nedozvoljena kampanja jer on radi kao glumac, ali kada predsednik ili premijerka rade svoj posao to nije kampanja“, objašnjava Milivojević.

Ona dodaje da pravilnik izoluje javni servis, a s druge strane dopušta da privatne televizije budu instrumenti za političke obračune vlasti.

„Ključni predizborni program je informativni program. Gledaoci svoju ideju o tome donose iz slike sveta koji vide svake večeri u vestima“, zaključuje Milivojević.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend