06. sep 2023.

Evropski sud posle 12 godina presudio u korist Insajdera

Evropski sud za ljudska prava odlučio je jednoglasno, posle 12 godina, da Insajder, koji se tada emitovao na TV B92, nije prekršio pravila profesije izveštavajući o zloupotrebama i pritiscima prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa. Kako se navodi u odluci Evropskog suda, sudovi su presudom protiv tadašnje TV B92 ugrozili slobodu govora i izveštavanje medija u interesu javnosti.

Evropski sud za ljudska prava (foto: Guilhem Vellut, CC 2.0)

U serijalu Insajdera „Kupoprodaja zdravlja“ 2011. godine otkriveno je, između ostalog, to da je Srbija vakcinu protiv svinjskog gripa zbog tri posredinka na kraju platila više nego što je na primer vakcinu platila Švajcarska.

Slučaj koji je stigao do Evropskog suda za ljudska prava tiče se izveštaja policije do kojeg su došli novinari Insajdera, a koji je pokazivao da je policija sumnjičila 14 osoba za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina, ali su na kraju uhapšene samo tri osobe.

Objavljena su imena onih koji su nestali sa spiska osumnjičenih, a među njima i pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović, koja je i tužila B92.

Domaći sudovi su presudili u njenu korist, odnosno da joj je ovim izveštavanjem povređen ugled i reputacija. Sada, 12 godina nakon izveštavanja, Evropski sud odlučio je suprotno – u korist B92 i izveštavanja novinara Insajdera.

Evropski sud konstatuje da su domaći sudovi prekršili član 10 evropske konvencije o ljudskim pravima. Ovaj član garantuje slobodu izveštavanja.

„Sud je utvrdio da su srpski sudovi priznali da su informacije koje je objavio podnosilac predstavke doprinele javnoj raspravi i da je neko ko je na funkciji pomoćnika ministra zdravlja trebalo da pokaže veći stepen tolerancije“, navodi Evropski sud.

Evropski sud konstatuje da su i domaći sudovi zaključili da je izveštavanje novinara doprinelo debati koja jeste u intersu javnosti. U odluci se konstatuje da presudu u korist Zorice Pavlović nema pravilan osnov.

“Sudovi su, međutim, otišli predaleko u svojim kritikama, ocenjujući način na koji je B92 proveravao činjenice. Ta kompanija je svoje izveštavanje zasnovala na belešci koju je dobila od policijskih službenika, i nije bilo sumnje u verodostojnost beleške. Jezik koji se koristi u izveštavanju je bio precizan, nije bilo preuveličavanja i sve strane su pozvane da iznesu svoju verziju događaja“, navodi Evropski sud u odluci.

Zbog spornih nabavki vakcina na kraju su optužene osobe, koje su optužbi oslobođene.

Optužnicom su obuhvaćeni bivša direktorka Fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, bivša direktroka “Jugohemije” Smiljka Mileusnić Adžić, inače sestra Milke Forcan, nekadašnje potpredsednice Delte Miroslava Miškovića. Među optuženima su bili i bivši direktor “Jugohemija Farmacije” Vladimir Gravara i vlasnik firme “Detap” Ljubomir Pavićević.

Nikada nije objašnjeno zašto optužnicom nisu obuhvaćeni svi oni koji su se našli na policijskom spisku osumnjičenih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend