20. avg 2020.

Generalni direktor RTS nije izabran, Bujošević najverovatnije ostaje v.d.

Radio televizija Srbije (RTS) nije dobila novog generalnog direktora, jer na današnjem odlučivanju ni jedan od dva kandidata koja su ušla u najuži krug, direktor fotografije Vasko Vasović i odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović, nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu glasova članova Upravnog odbora te medijske kuće.

Javni servis je odmah raspisao novi konkurs, a do njegovog okončanja RTS će voditi dosadašnji v.d. direktora Dragan Bujošević, ili bar do odgovora nadležnih institucija na zatraženo tumačenje pitanja može li isto lice biti dva puta imenovano za vršioca dužnosti te funkcije.

Podsetimo, od pet pristiglih prijava na konkurs za prvog čoveka RTS-a, samo Milutinovićeva i Vasovićeva su ispunjavale uslove u formalno-pravnom smislu. Članovi Odbora su najpre bodovali kandidate, a zatim glasali, dok su prethodno, na posebnoj sednici, oba kandidata izložila program i plan razvoja RTS za period svog mandata.

Među prijavama odbačenim u prvom krugu bila je i Bujoševićeva, za koju je UO saopštio da “nije potpisana”. Kako je ranije predsednik UO Vladimir Vuletić izjavljivao za medije, Bujošević nije podneo žalbu zbog toga što njegova prijava nije usvojena, ali je uputio pismo Odboru “u kojem je izneo svoj problem”.

Vuletić je tada rekao da je na sednici UO Bujoševiću objašnjeno da Odbor ne donosi odluke o tome koje će prijave biti prihvaćene, već samo konstatuje da li su one isptravne, potpune i blagovremeno podnete, te da je kao kandidati imao pravo žalbe nadležnim institucijama. Dragan Bujošević je na čelu RTS-a od 2015, a ostaće još neko vreme u ulozi v.d. generalnog direktora, makar do narednog konkursa.

Detalji novog konkursa još nisu poznati, iako je on raspisan odmah po neuspelom izboru direktora javnog servisa, a kada se može očekivati novo razmatranje kandidatura i novi izbor, Vladimir Vuletić nije precizirao. Vuletić takođe nije želeo da govori o detaljima sa održane sednice, kao ni o tome koliko je koji kandidat dobio glasova i šta je od kriterijuma prevagnulo u odluci većine.

Jedan od kandidata, snimatelj i direktor fotografije Vasko Vasović, u žižu javnosti je dospeo nedavnim sukobom sa Draganom Bujoševićem, kroz prepisku koja je trebalo da ostane interna ali je završila u javnosti Vasovićevim otvorenim pismom, u kome ukazuje na propuste koje je u trošenju javnog novca uočila Državna revizorska institucija. Vasović za Danas kaže da nije iznenađen okončanjem glasanja, jer smatra da je “čitav izbor, od samog početka, farsa”, s obzirom da Upravni odbor radi sa nepotpunim brojem članova.

– Na razgovoru sa mnom bilo je šest članova UO, od aktuelnih osam. Po statutu treba da ih ima devet, ali jedan član još uvek nije zamenjen i imenovan, pa rade u nepotpunom sastavu. Čim sam video da je došlo tek šest njih, na razgovor o tako važnom pitanju, što je najpre neozbiljno i sramotno, prvo sam se zapitao kako će preostala dva člana, koja nisu prisutna, uopšte doneti odluku o meni. Zatim sam shvatio da će odlučivanje biti formalno, da nećemo proći ni Marko (Milutinović) ni ja, da će konkurs propasti i da će Bujošević ostati u stanju v. d. Pokazalo se da oni nisu spremni na promene, da nemaju savesti, da su mali ljudi koje ne interesuje ni RTS ni Srbija ni boljitak, nego samo uski interes, zaključuje Vasović i dodaje da se neće kandidovati na sledećem konkursu, jer kako tvrdi, “sada je potpuno jasno da je sve montirano i dogovoreno”, ali da će napeta situacija u RTS-u neminovno dovesti do nekih promena, jer je nezadovoljstvo zaposlenih veliko.

Vasović: Pripremali Bujoševićev ostanak

Vasović je optužio čelne ljude RTS-a da je Bujoševićeva prijava na konkurs u dogovoru samo formalno odbijena, kako bi “pokazali da poštuju zakon”, a istovremeno, “pripremili teren” da, nakon propalog konkursa, Bujošević ostane na čelu RTS-a, kao vršilac dužnosti direktora. “Bujoševićeva prijava na konkurs odbijena je navodno zbog nedostatka potpisa, a prijava uopšte ne mora da se potpiše”, tvrdi Vasović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend