20. avg 2020.

Zavere o drogi koja se dobija iz krvi ubijene dece (opet) se šire Fejsbukom

Na “Fejsbuku” se za samo jedan dan masovno raširila tvrdnja da mnogi u Srbiji koriste supstancu za podmlađivanje “adrenohrom”, koja se, kako se ističe, dobija na tri načina, ali je najefikasniji - iz krvi zlostavljane i ubijene dece. Navodno, adrenohrom na srpsko tržište stiže iz Maribora.

Tvrdnju je prvi na svom FB profilu podelio Saša Borojević, koji se predstavlja kao strateg i analitičar javnog mjenja, a čest je gost u emisijama na televizijama sa nacionalnom frenkvencijom TV Pink i TV Hepi na kojima govori o borbi protiv pedofilije. Prema podacima “Fejsbukovog” alata “CrowdTangle”, uz koji je moguće pratiti kako se šire informacije društvenim mrežama, Borojevićeva objava podeljena je skoro 90.000 puta, a na nju je ostavljeno više od 11.000 komentara.

Objava je arhivirana ovde.

Teoretičari zavera širom sveta, pre svega pripadnici QAnon i Picagejt zajednica, veruju da je adrenohrom psihodelična droga koju u svrhu podmlađivanja koriste pripadnici globalne elite. Navodno se dobija iz krvi dece koja su preplašena pre smrti kako bi izlučila što veće količine adrenalina. Iako je razotkrivena više puta, ova teorija je vremenom evoluirala i prilagođavala se specifičnostima različitih sredina u kojima je razvijana.

Kako navodi najveća svetska medicinska biblioteka “National Library of Medicine”, adrenohrom je hemijsko jedinjenje dobijeno oksidacijom hormona stresa – adrenalina i njegova glavna primena u medicini je zaustavljanje krvarenja tako što prouzrokuje zgrušavanje krvi u otvorenim ranama, pošto spada u grupu antihemoragika. U laboratorijama se sintetiše uz pomoć srebro oksida koji se koristi kao oksidaciono sredstvo. Nema nikakvih dokaza da se ova supstanca koristi za podmlađivanje, niti da ima halucinogeno dejstvo.

Nakon Borojevićeve objave na Fejsbuku, oglasila se slovenačka kompanija “MIKRO+POLO” koja je pomenuta kao izvor iz kojeg adrenohrom stiže u Srbiju. Povodom infomacija koje se dele društvenim mrežama, ova kompanija je na svojoj Fejsbuk stranici napisala da je ona distributer specijalnih hemikalija i reagenasa za teritoriju Slovenije, a da adrenohrom koji prodaju ima sintetičko poreklo i namenjen je isključivo za potrebe istraživačkog rada. Sertifikat o poreklu, koji je ova kompanija takođe objavila, pokazuje da se radi o supstanci koja je nastala veštačkim putem.

 

Picagejt i QAnon zajednice izvor priče o adrenohromu

Priča o zlostavljanu i ubijanju dece kako bi se dobila “droga za podmlađivanje” vodi poreklo iz 2016. godine kada se raširila teorija zavere poznata kao “Picagejt”, nastala nakon što je “Vikiliks” objavio mejlove visokih funkcionera Demokratske partije SAD. Na osnovu sadržaja mejlova funkcionera kao što je Džon Podesta, na društvenim mrežama se razvila teorija da se u podrumu picerije “Komet Ping Pong” u Vašingtonu nalaze zatočena deca. Hilari Klinton i njeni saradnici označeni su kao krivci za trgovinu decom i njihovo zatočeništvo u podrumu picerije. Na društvenim mrežama fabrikovane su teorije o sobama za ubijanje, podzemnim tunelima, pa čak i satanizmu i kanibalizmu. Priča je eskalirala krajem 2016. godine kada je Edgar Velč, dvadesetosmogodišnjak iz Severne Karoline, u “Komet Ping Pong” ušao sa automatskom puškom kako bi spasao “zatočenu decu”. U podrumu picerije nije pronašao nikoga, ali je ubrzo uhapšen i osuđen na četiri godine zatvora.

Adrenohrom u pop kulturi

Inače, prvo pominjanje adrenohroma kao droge zabeleženo je u knjizi Hantera Tompsona “Paranoja u Las Vegasu” iz 1971. godine, u dijalogu dvojice likova. Dijalog je i ekranizovan kada je po knjizi snimljen i film 1998. godine.

Isečak iz filma koji prikazuje upravu tu scenu ima 1,8 milion pregleda na Jutjubu, a u komentarima pod videom jasno je da među pripadnicima QAnon zajednice prevladava mišljenje da “im je istina stavljena pred oči kako bi im se rugali”.

Bitno je znati da je pisac ove knjige začetnik “gonzo” novinarstva, pravca koji se zasniva na fikciji i preterivanju prilikom opisivanja istinitih događaja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend