28. mar 2018.

Grupa za slobodu medija: Uključiti stručnu javnost u debate

Grupa za slobodu medija pozvala je danas vladu Srbije i resorna ministarstva da uključe stručnu javnost u javne debate i donošenje odluka o najvažnijim društvenim pitanjima, kao što su izmene Ustava, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije.

„Mišljenja sve tri profesije vlast potpuno zanemaruje, njihovi konkretni predlozi i komentari se ignorišu, a najugledniji profesionalci na udaru su provladinih medija i državnih funkcionera. Promene Ustava u oblasti pravosuđa, donošenje seta obrazovnih zakona i nove medijske strategije odvijaju se uz potpuno ignorisanje stavova i komentara stručne javnosti i bez njihovog suštinskog uključivanja u kreiranje nacrta ovih dokumenata“, navodi se u saopštenju.

Ta grupa je ocenila da demokratske vrednosti i vladavina prava u Srbiji mogu da se izgrade samo uz uključivanje zainteresovane javnosti u kreiranje pravnog okvira koji definiše evropsku budućnost Srbije.

„Apeli koji dolaze iz različitih profesija da se njihov glas ne uvažava ukazuju da isključivanje javnosti iz donošenja odluka nije više samo sporadično, već je preraslo u sistemski problem“, dodaje se u saopštenju.

Grupa za slobodu medija poziva građane, ali i predstavnike državnih institucija, da se večeras uključe u javnu diskusiju, koju medijska, obrazovna i pravosudna struka, organizuju u 18 časova, u sali Opštine Stari grad.

U diskusiji će predstavnici sve tri profesije ukazati na probleme zanemarivanja struke u radnim grupama i javnim debatama i razgovarati sa građanima o posledicama ovakve prakse.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend