21. dec 2021.

Javni servisi će se i naredne godine finansirati iz budžeta i taksi

Radio televizija Srbije (RTS) i Radio televizija Vojvodine (RTV), finansiraće se i naredne godine delimično iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta, piše u predlogu Vlada. 

Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis prvobitno je predviđeno da se RTS i RTV delimično finansiraju iz takse, a delimično iz budžeta od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2021.

Predloženom izmenom ovog zakona, privremeno se produžava uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa do kraja naredne godine.

Izmena se, kako piše u obrazloženju, donosi radi otklanjanja opasnosti koje bi mogle da dovedu u pitanja rad javnih servisa i obavljanje njihove osnovne delanosti.

Predlaže se i da se ovaj zakon donese po hitnom postupku zbog potrebe otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanje njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa.

Prilikom predlaganja ovog rešenja koje je ocenjeno kao „najcelishodnije“, pošlo se od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja.

Predlagač, takođe, ukazuje na potrebu da se obezbede uslovi za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

„Kao najcelishodnije predloženo je rešenje da se u narednom periodu od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2022. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse“, piše u obrazloženju.

Predložene i dopune kojima se unapređuju izborni uslovi

Vlada je, takođe, predložila i izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima, vezane za unapređenje izbornih uslova.

Predlaže se da se u taj Zakon doda stava u kojem piše da su javni medijski servisi dužni da u redovnom informativnom programu, kao i u posebnim emisijama koje su posvećene izbornoj kampanji, postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata, odnosno izbornih lista i kandidata na izborima.

„Javnim medijskim servisima se posebno preporučuje da u cilju obaveštavanja javnosti o predizbornim radnjama kandidata, odnosno podnosilaca izbornih lista organizuju radio i televizijske duele ili sučeljavanja da bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja“, piše u predlogu.

Kao jedan od razloga za donošenje izmena i dopuna ovog zakona navodi se Sporazum o unapređenju uslova za održavanje izbora koji je zaključen krajem oktobra u Narodnoj skupštini između političkih stranaka učesnica Međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Narodne skupštine.

Učesice dijaloga bile su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Dosta je bilo, Srpski pokreta Dveri, Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Кraljevine Srbije, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija, Srpska stranka Zavetnici.

Vlada takođe predlaže da se u Zakon o javnim medijskim servisima doda član koji propisuje da se za obavljanje osnovne delatnosti, „Radio-televizija Vojvodine“ do 31. decembra 2022. godine delimično finansira iz budžeta Srbije.

Sadašnja visina taksa od 299 dinara na mesečnom nivou nije dovoljna da Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine“, nesmetano i u kontinuitetu obavlja svoju osnovnu delatnost, piše u obrazloženju.

Javna medijska ustanova „Radio-televizija Vojvodine“ će u 2021. godini ostvariti prihod od taksi za javni medijski servis u iznosu od 2,2 milijarde dinara.

Imajući u vidu da se visina takse za javni medijski servis neće menjati za 2022. godinu i da je za očekivati da će prihod od takse ostati na istom nivou potrebno je predvideti da se pored takse, u 2022. godini, izdvoje sredstva u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu.

Za sprovođenje ovog zakona, kako piše u obrazloženju, obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije za 2022. godinu u iznosu od 900 miliona dinara.

Vlada je predložila da se i izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima donesu po hitnom postupku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend