10. feb 2018.

Kleftotelevizija

Drvenom advokatu Ace Srbina, Krletu22, poneka ponekad bude ka vladičina, poput, recimo, onomađašnje opaske publicirane u Blicu da je RTS – ispred koga se pre neki dan među ostalim visokim opozicionim personama dramatis pojavio i JexS Tadić – takvim kakav jeste, pristrasnim, zaplašenim, anahronim, udvoričkim – napravio upravo JexS Tadić.

Ima dosta istine u tome, ali da je Krle22 otišao još korak-dva u istinoljubivosti – nema on, međutim, „visinu“ za to – držim da valjda – radi „objektivnog i pravovremenog informisanja javnosti“ – ne bi prećutao svoju zapaženu ulogu u pretvaranju javnog servisa u stranačku propagandnu mašineriju, čija se sramota sve bezuspešnije pokriva smokvinim lišćem kulturnog i obrazovnog programa i beskonačnom rasprodajom porodičnog srebra stečenog u boljim vremenima, koja, inače, Crvenom Banu nisu valjala.

Ono, fakat, u poređenju sa današnjim, RTS iz Tadićeve ere se doimao kao rajska oaza pluralizma, objektivnosti i multikulturalnosti, ali to je bila isključivo posledica Tadićevog natrulog kompromiserstva, pa ako hoćete i dobrodušnosti; suština je, međutim, bila (i ostala) ista. Kao i onda, tako i danas, tobože „najozbiljniji i najpouzdaniji“ srpski medij nije bio ono što bi trebalo da bude – javna tribina i ogledalo društvenog života – nego pogon za izmišljanje identiteta i mašinerija za raspirivanje primalnih instinkata, podsvesnih strahova i psihotizaciju najširih masa.

Kao i danas i vo vremja Borisovo RTS je – po naredbi „s vrha“ – išao niz dlaku kolektivnom nesvesnom, visokoparnom nacionalnom prostakluku i najneobrazovanijim slojevima ovog društva – ne mislim tu isključivo na informativni program i političke emisije – samo što se umesto trogatelnokomičnih Nemanjinih molepstvija, češljala baba. Selo je gorelo u oba slučaja. Sada upravo dogoreva.

Pre nego što selo definitivno izgori, počuj opozicijo serbska. Nemoj se, opozicijo, nadati da ćeš protestima pred Takovskom 10 srušiti Acu Srbina, nemoj tražiti smenu Bujketa & Nenada Stefanovića jer ćeš brzo doći u situaciju da ih praviš od blata, kao što smo pravili Smajlovićku – nego uporno protestuj, zvocaj, vrši pritisak i radi na tome da se Bujketu & Stefanoviću – bilo kome drugom, uostalom – ZAKONSKI daju odrešene ruke da RTS uređuju po svojoj subjektivnosti i svom umeću, a ne po naređenju „odozgo“ i privatnoj objektivnosti ovog ili onog srpskog tirjanina. Ako, opozicijo, ne postupiš tako, izazvaćeš osnovanu sumnju da tebi u ovom trenutku našeg dijalektičkog razloga smeta samo to što se nalaziš sa pogrešne – da ne kažem baš jebene – strane ekrana, a da bi – kad se (i ako se) vratiš na vlast – nastavila da češljaš babu. Razumete valjda šta sam hteo da kažem.

1 komentar za: “Kleftotelevizija

  1. Mira

    Basara je ovo odlično rekao,ali svi mediji bi trebalo konačno da shvate da oni zapravo najviše utiču na stanje svesti širokih masa,pa neka izvole pokazati koliko je njima stalo do ove zemlje i naroda.

    11. феб 2018. at 17:54

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend