10. feb 2018.

Koalicija: Besramne i opasne izjave državnog sekretara Gajovića

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da su izjave državnog sekretara u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandra Gajovića, izrečene u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, besramne i opasne, te da su u funkciji ne samo relativizacije učestalih napada na novinare već i njihovog podsticanja.

„Državni sekretar Aleksandar Gajović je i u ovom intervjuu opravdao imidž arogantne i nestručne osobe, ali je  otišao i mnogo dalje, relativizujući i opravdavajući napade ne novinare tvrdnjama da je potrebno saslušati i drugu stranu, odnosno verzije napadača i njihove motive, da novinari sami sebe treba da štite, ali i da misli da su pojedinci sami sebi slali pretnje zbog samoreklamiranja i zbog toga što ‘imaju loše namere’, kaže se u saopštenju Koalicije koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavsno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Koalicija podseća da su napadi i pretnje u koje državni sekretar „sumnja“ prijavljeni nadležnim organima, policiji i tužilaštvu, a da su pojedini slučajevi – iako sa velikim zakašnjenjem – i procesuirani.

Koalicija smatra da ovakve izjave državnog sekretara mogu da budu predmet privatnih tužbi, i u tom smislu ćemo pružiti pravnu pomoć našim kolegama ukoliko se odluče na taj potez.

Koalicija poziva premijerku Srbije Anu Brnabić, kao i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da se odrede prema ovom skandaloznom nastupu državnog sekretara, odnosno da saopšte da li su njegovi stavovi istovremeno i stavovi Ministarstva i Vlade Srbije.

„Sa žalošću konstatujemo da istup državnog sekretara neodoljivo podseća na reči visokih funkcionera Srpske radikalne stranke tokom devedesetih godina, u periodu koji je prethodio organizovanom progonu novinara i medija, ali i ubistvu Slavka Ćuruvije. Tada je Aleksandar Vučić izjavio da novinari treba da paze šta rade ako hoće da budu bezbedni, a Vojislav Šešelj im je uputio veoma otvorene pretnje optužujući ih da su ubice, špijuni i izdajnici“, kaže se u saopštenju koje su potpisali NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM.

2 komentara za: “Koalicija: Besramne i opasne izjave državnog sekretara Gajovića

  1. Mira

    Ovakva izjava Gajovića ništa ne treba da čudi,jer mi živimo reprizu 90. što znači da je potrebna i repriza 5.oktobra,ali sa malo žešćom metlom.

    11. феб 2018. at 18:00
  2. Mungos

    Najgoru vlast ikada treba hitno skrljati. Bgd mora da pokrene tocak promene,i odmah legalnim putem pohapsiti sve bgd-lopurde. U suprotnom,nema promene!?

    16. феб 2018. at 14:42

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend