09. feb 2018.

Gajović: Ministarstvo informisanja nije nadležno za napade na novinare

Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, ne smatra da to ministarstvo ima dužnost da javno osudi svaki napad na novinara. „To jednostavno nije naša ingerencija“, rekao je Gajović u intervjuu Radiju Slobodna Evropa. 

Aleksandar Gajović (foto: RSE)

Gajović je naveo da će Ministarstvo kulture i informisanja „uvek osuditi napade na bilo koga, pa takođe osuđujemo, naravno, i napade na novinare“.

Na primedbu novinarke RSE da Ministarstvo nije javno osudilo napade na novinare, državni sekretar joj je uzvratio da ona očekuje da „Ministarstvo napravi konferenciju za štampu i da agencijama da neko svoje mišljenje“ o tome.

„Nije važno da li ima ili nema razloga, nego jednostavno to nije naša ingerencija“, naglasio je Gajović.

Gajović je u istom razgovoru izneo i koji je najveći problem srpskog novinarstva, ali i novinarke Tamare Skrozze, koja je nedavno bila meta prljave kampanje na TV Pink.

„Najveći problem srpskog novinarstva, a i gospođe Skrozze, je što ne čita zakon. Kad bi pročitala sva tri medijska zakona, naročito zakon o informisanosti (sic!) i medijima, onda bi mogla da vidi način kako da se zaštiti“, kazao je Gajović navodeći da je u takvim situacijama dužnost svakoga da se „obrati određenim organima koji se time bavi“.

„Da li postoje napadi na doktore, napadi na advokate, na bilo koju drugu profesiju? Kako se oni štite? Štite se na taj način što presaviju tabak i prijave napad policiji“, savetovao je državni sekretar Gajović sve koji budu žrtve napada.

[povezaneprice]

Na pomen nedavnog verbalnog napada na novinara N1 Nikolu Radišića, Gajović je upitao zašto je taj napad ozbiljniji od napada na Dragana Milanovića 5. oktobra 2000. godine. On je istovremeno izneo sumnju u verodostojnost izjava samih novinara koji su doživeli napad ili pretnje.

„Uvek se potenciraju napadi na novinare koji nisu provladini“, primetio je Gajović. „Osuđujem napad na gospodina Radišića, s tim da moram da priznam da nisam baš potpuno informisan o kakvom se napadu radi.“

Kada ga je novinarka uputila u događaj, Gajović je konstatovao da u celoj priči postoji „samo jedna strana“, ona koju je Radišić izneo.

„Pravi novinari i prave redakcije moraju imati i drugu stranu“, tihi prekor uputio je Gajović novinarima u Srbiji. „Da li su napadači pohvatani? Mene interesuje i njihova verzija, da li su to zaista uradili ili nisu. Naravno da ćemo svaki napad osuditi, ali ja želim da vidim na kraju šta iza tih napada stoji, ko stoji i da li stoji.“

Ali tu nije kraj. Gajović je izrazio sumnju i da su brojne pretnje upućene predsedniku NDNV Nedimu Sejdinoviću – bile stvarne.

„Jeste li vi sigurni da je on to (pretnje, prim. nov.) dobijao? Jeste li sigurni da nije on organizovao to pisanje da bi sebe predstavio kao žrtvu? S obzirom na to da gospodina Selimovića… Sejdinovića… jako dobro poznajem, imali smo nedavno i neko zajedničko gostovanje, ja mislim da je to čovek koji nema dobre namere.“

 

Intervju Aleksandra Gajovića Radiju Slobodna Evropa pogledajte ovde.

1 komentar za: “Gajović: Ministarstvo informisanja nije nadležno za napade na novinare

  1. Saša Todorović

    Novinari moraju dobiti status službenog lica. Toliko.

    10. феб 2018. at 22:27

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend