23. nov 2020.

Ko su kandidati za članove UO RTS-a i RTV-a

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) objavilo je listu kandidata za imenovanje po šest članova upravnih odbora javnih medijskih servisa. Na listi su 48 kandidata za Upravni odbor Radio-televizije Srbije i 16 za UO Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Savet REM-a, podsetimo, u petak je utvrdio listu kandidata za članove upravnih odbora javnih servisa po konkursu koji raspisan u septembru, a danas je ta lista na sajtu REM-a zvanično i objavljena.

Među 48 kandidata za članove UO RTS-a nalaze se i oni kojima mandat u tom telu ističe. Vladimir Vuletić (predsednik u tekućem UO RTS-a), Zorica Šujica, Branko Radun, Miroslav M. Nikolić, Simona Mitrović Dunjić i Ljiljana Đurđevac, na listi su kandidata za UO RTS-a, koje je REM za članove tog tela imenovao u januaru 2016. godine.

Kandidatkinja za UO RTS-a Ljiljana Đurđevac, piše u njenoj biografiji, zaposlena je inače u REM-u od 2009. godine, gde radi na poslovima analitičara projekata u Službi za nadzor i analizu.

Na listi je i Slobodan Prvanović, naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator zahteva za promenu uređivačke politike RTS-a među kolegama iz akademske zajednice. On je prethodno najavio da će se prijaviti za člana UO RTS-a u kojem bi se zalagao, kako je naveo, da se RTS „dovede u zakonske okvire“.

Među kandidatima za članove UO RTS-a je i Mirko Krlić, bivši poslanik Srpske napredne stranke i predsednik Odbora za kulturu i informisanje Skupštini Srbije. Nedavno je, podsetimo, Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio presudu Osnovnog suda u Zrenjaninu, da je Krlić dužan da novinaru Daliboru Bubnjeviću za pretrpljeni strah i duševni bol plati 300.000 dinara, zato što ga je vređao i napao na javnom događaju u Zrenjaninu.

I Dalibor Bubnjević, koji je trenutno generalni direktor NIP Zrenjanin a.d. i glavni odgovorni urednik lista „Zrenjanin“ na listi je kandidata, ali za člana Upravnog odbora RTV-a.

Kandidati su i Muharem Bazdulj i Valentin Mik koje je Udruženje novinara Srbije predložilo za članove republičkog i pokrajinskog javnog medijskog servisa. Vukašin Obradović je kandidat za člana UO RTS-a, a njega su predložili Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Na listi su i članovi UO RTV-a kojima u tom telu mandat ističe: Jova Radić, Marko Ćalić, Borislav Pupovac, Ištvan Terenji i Aleksandar Komnenović. Njih je REM za članove Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa imenovao 2016. godine.

Mandat članova Upravnog odbora je pet godina, a isti član može biti imenovan najviše dva puta. Prigovori na kandidate podnose se REM-u 15 dana od objavljivanje liste, posle čega Savet Regulatora bira članove UO dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova Saveta.

Sve kandidate za članove javnih servisa možete pogledati OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend