30. jul 2019.

Konkurs za sufinansiranje medija u Kovačici poništen zbog bolesti članice stručne komisije

U kratkom tekstu ostavke, koja je dostavljena 15. jula, Violeta Jovanov Peštanac navodi da komisiju napušta iz zdravstvenih razloga i dodaje da je zbog toga duže vreme bila sprečena da prisustvuje sednicama. Opština Kovačica je 18. jula raspisala novi konkurs.

Foto: Ivana Predić, Cenzolovka

Javni poziv za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Kovačica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u medijima u 2019. godini, koji je objavljen 28. marta, poništen je 15. jula, jer je jedna od članica stručne komisije za ocenu projekata, Violeta Jovanov Peštanac, podnela ostavku pre početka rada tog tela.

Kako je Milan Garašević, predsednik Opštine, obrazložio u dokumentu objavljenom na sajtu te lokalne samouprave 15. jula, konkurs je poništen jer drugo lice nije moglo biti imenovano zbog kratkog roka do isteka 90 dana za realizaciju javnog poziva.

U dokumentu, međutim, nije stajalo koji je član komisije podneo ostavku, već samo da je to predstavnik Udruženja elektronskih medija Srbije Comnet TV mreža – Subotica.

Ipak, iz rešenja o obrazovanju stručne komisije objavljenom na sajtu Opštine Kovačica može se saznati da je stručna komisija izabrana 25. aprila, a činili su je: Snežana Janić, medijski stručnjak, Violeta Jovanov Peštanac, kao predstavnik Udruženja elektronskih medija Srbije Comnet TV mreža – Subotica, i Mirjana Stupar, predstavnica Asocijacije elektronskih medija Vojvodine.

Iako u rešenju o obrazovanju komisije stoji da su članovi tog tela u obavezi da u roku od 20 dana od donošenja tog dokumenta upute predlog o raspodeli sredstava predsedniku i Opštinskom veću, i to sa obrazloženjem, oni se zapravo do jula nisu ni sastajali.

U kratkom tekstu ostavke, koja je dostavljena 15. jula, Violeta Jovanov Peštanac navodi da komisiju napušta iz zdravstvenih razloga i dodaje da je zbog toga bila duže vreme bila sprečena da prisustvuje sednicama.

Detaljnije informacije o razlozima ostavke nismo uspeli da dobijemo od Violete Peštanac, jer nije odgovarala na naše pozive i poruke.

Violeta Jovanov Peštanac je, prema podacima iz BIRN-ove baze Medijski eksperti u Srbiji, bila član Komisije u dve opštine – Ada i Novi Bečej u 2018. godini.

Zastupnica je tri udruženja iz Pančeva, koji izdaju portale. Reč je o medijima Moj kraj, Lokalne vesti i Zeleni minuti.

Ove godine je na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u Gradu Pančevu, preko pomenuta tri medija zaradila nešto više od 2,5 miliona dinara.

Centar za informisanje i obrazovanje „Oblak“ za projekat „Planovi za razvoj Pančeva – serija tekstova“ na sajtu lokalnevesti.rs dobio je 970.000 dinara, Udruženje građana Drugi novi centar 650.000 dinara za projekat „Mlad(a) ekolog(ija) – serijal tekstova o mladima i ekologiji“ na portalu zeleniminuti.rs, dok je  Agencija za konsalting, marketing i posredovanje u prometu „Global media“ prihodovala 900.000 dinara za „Leksikon serija intervjua i tekstova sa uspešnim mladim ljudima“, koji će biti objavljeni na portalu mojkraj.rs.

U Opštini Plandište udruženje „Oblak“ dobilo je 620.000 dinara.

Udruženje elektronskih medija Srbije Comnet TV mreža – Subotica osnovano je 2014. godine, a članovi su uglavnom prorežimske televizije: RTV Pančevo, TV Banat, RTV Santos i druge.

Prema BIRN-ovoj bazi, prošle godine su predstavnici udruženja Comnet bili u komisijama za ocenu medijskih projekata u šest lokalnih samouprava u 2017. godini, dok je 2018. godine taj broj porastao na 20.

Vladan Stefanović je do marta 2019. godine bio zastupnik udruženja Comnet, a jedan je od šampiona po broju komisija u kojima je učestvovao tokom prethodne dve godine. Odlučivao je o medijskim projektima u 16 opština.

Opštinsko veće Kovačice raspisalo je 18. jula novi javni poziv za sufinansiranje projekata iz budžeta Opštine Kovačica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u medijima u 2019. godini. Novinarska udruženja i medijski stručnjaci pozvani su da se do 12. avgusta prijave za učešće u komisiji, a do tog datuma je otvoren i konkurs za prijem projekata. Za tu namenu odvojeno je 24 miliona dinara.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend