25. feb 2020.

Milioni iz pančevačkog budžeta spremni za novu TV Dunav?

Pančevo je ove godine smanjilo minimalni iznos za podršku medijskih projekata sa sto na deset hiljada dinara, dok je maksimalni sa sedam podigao na čak 19 miliona. Razlog je očigledan – predstojeći izbori i novoosnovana TV Dunav, koja će, prema mišljenju naših sagovornika, dobiti najveći deo kolača, dok će „minimalci“ biti dodeljeni kritičkim medijima, kako bi se stvorio privid demokratičnosti i medijskih sloboda.

Gradska uprava Pančeva (Foto: Ivana Predić / Cenzolovka)

Kao da nije dosta miliona koji se daju provladinim medijima na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, pojedine lokalne samouprave rešile su da ove godine podignu maksimalni iznos za podršku projektima. Taj novac obično ode na finansiranje novih paradržavnih medija, propagandu, PR izveštavanje i – kršenje Kodeksa novinara Srbije.

Poput Valjeva i Gornjeg Milanovca, i Pančevo je ove godine otišlo korak dalje. Gradska uprava izdvojila je 40 miliona dinara za sufinansiranje medijskih sadržaja (38 miliona u 2019).

Pančevci su ove godine smanjili minimalni iznos za projekat sa 100.000 na 10.000 dinara, a maksimalni podigli sa sedam miliona na čak 19 miliona. Razlog je evidentan – predstojeći izbori i novoosnovana TV Dunav, novo čedo RTV Pančevo, koja će, prema mišljenju naših sagovornika, ove godine dobiti najveći deo kolača.

Konkursi namešteni za medijske tajkune

U nekim lokalnim samoupravama, poput Gornjeg Milanovca, budžet za medijske konkurse se proteklih godina duplirao, kako bi se namirili novi medijski projekti vlasti. Ove godine je ponovo dva puta uvećan u odnosu na 2019.

Petar Jeremić, novinar i bivši predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije, smatra da pančevački gradski čelnici slično razmišljaju, te da je novac verovatno namenjen Televiziji Dunav.

„Bilo bi lepo da vidimo na osnovu kojih istraživanja i procena je lokalna samouprava donela odluku da treba da se podigne granica za najviši iznos projekta. Evidentno je da se konkursi nameštaju za medijske tajkune vladajuće partije, a to im omogućavaju komisije koja su najčešće sastavljene od predstavnika fantomskih udruženja“, napominje Jeremić.

Evidentno je da se konkursi nameštaju za medijske tajkune vladajuće partije, a to im omogućavaju komisije koja su najčešće sastavljene od predstavnika fantomskih udruženja (Petar Jeremić)

Nenad Živković, novinar sajta Pančevo Si Ti, proceduralne promene u konkursu vidi kao još jedan prilog tezi da Grad Pančevo nastoji da na svaki način suzbije medijski pluralizam.

„Ne sumnjam da je to naredba neformalnih centara moći. Cilj je jasan – da se što pre da podobnim medijima finansijska injekcija kako bi hvalili vlast do izbora“, kaže Živković.

Živković smatra da dodeljivanje najnižeg iznosa od 10.000 dinara nekom projektu predstavlja šamar u lice i još jedan čin ponižavanja medija. On ocenjuje da je taj novac ispod granice novinarskog dostojanstva, ali veruje da je ta mogućnost ostavljena za profesionalne medije, kako bi se napravio privid demokratije i slobode medija.

On objašnjava da Pančevo Si Ti ne učestvuje na medijskim konkursima jer nije registrovan kao medij, ali i kada bi podneli projekat, ne očekuje da bi dobili ikakva sredstva zbog kritičkih tekstova o radu Gradske uprave. Svakako, dodaje pančevački novinar, ne bi pristali da budu „fasada za šaku dolara“.

Od Saše Pavlova, gradonačelnika Pančeva, pokušali smo da saznamo zbog čega je doneta odluka o promeni iznosa sredstava na medijskom konkursu. Pavlov je rekao da mu pitanja pošaljemo na mejl, ali na njih nije odgovorio.

Propagandisti i glasnogovornici vlasti

Advokat i izvršni direktor Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Veljko Milić kaže da bi bilo zanimljivo raditi monitoring u lokalnim samoupravama koje su povećale najveći iznos koji se odobrava po projektu.

„Treba pratiti da li su u međuvremenu osnovani novi mediji, čiji izdavači do sada nisu bili korisnici državne pomoći ili su to bili u malim iznosima. I da li će ti izdavači medija u izbornoj godini dobijati veća novčana sredstva za projektno sufinansiranje, a da ipak ne pređu granicu de minimis državne pomoći – iznos od 23 miliona dinara tokom tri uzastopne godine“, navodi Milić.

On ističe da je dobro što su konkursi ranije raspisani, jer je to bio i zahtev novinarskih i medijskih udruženja, ali da bi takvu praksu trebalo nastaviti i narednih godina.

Mediji nisu sedma sila i čuvar demokratije, nego su glasnogovornici vlasti i propagandisti sa namerom da zataškaju grube faulove koje vlast svakodnevno čini prema građanima (Nenad Živković)

„U suprotnom, biće nam jasno da su ove godine konkursi raspisani u januaru zbog toga što je godina izborna“, zaključuje naš sagovornik.

Zloupotreba Zakona o javnom informisanju i Pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja, kako sada stvari stoje, nastaviće se i ove godine, smatra Petar Jeremić. On očekuje isti sistem raspodele novca, u kojem dominiraju prorežimski, poslušni mediji, emiteri koji krše Kodeks, kao i projekte u okviru kojih se objavljuju, na primer, servisne informacije.

To očekuje i Nenad Živković. On misli da će se novac i dalje slivati na račune provladinih medija.

„Mediji nisu sedma sila i čuvar demokratije, nego su glasnogovornici vlasti i propagandisti sa namerom da zataškaju grube faulove koje vlast svakodnevno čini prema građanima“, smatra Živković.

Jeremić skreće pažnju i na to da komisije sve manje traže mišljenje Saveta za štampu o podnosiocima projekata, a od suda gotovo nikada ne traže presude, iako imaju tu obavezu. Tako pojedini mediji koji su osuđeni za iznošenje laži, poput RTV Pančevo, dobijaju milione na konkursima.

Ove godine je konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u Pančevu raspisan 10. januara. Prijave su se mogle podneti do 30. januara, a kakvu će odluku doneti komisija, čiji sastav još nije objavljen, biće poznato do kraja aprila, kada ističe zakonski rok od 90 dana za odabir projekata.

FINANSIRANJE PROPAGANDE

Grad Pančevo je za medijske konkurse dodeljivao od 33 miliona (2016) do 40 miliona dinara (2020). Prve godine kada je konkurs sproveden iznos sredstava po projektu nije bio limitiran i tada je gotovo polovinu opredeljenog novca – 16 miliona – dobila Radio-televizija Pančevo. To je ujedno i najviši iznos dodeljen nekom mediju u Pančevu od početka projektnog sufinansiranja. Najmanji iznos sa kojim je neki projekat podržan tada je bio 100.000 dinara.

Godinu dana kasnije propisuje se minimalni iznos od 20.000 i maksimalni od 10 miliona dinara. U 2018. i 2019. godini najmanji iznos za projekat povećan je na 100.000, a najveći je smanjen na sedam miliona dinara.

Ove godine minimalni iznos je drastično smanjen – na 10.000 dinara, a najveći je povećan na čak 19 miliona. Većinu novca tokom četiri godine konkursa dobijali su lokalni propagandni mediji.

Kako je pisala Cenzolovka, od 143,5 miliona dinara, koliko je između 2016. i 2019. godine iz lokalnog budžeta potrošeno za informisanje, čak 106,5 miliona dobili su propagandistički i prorežimski mediji, poput RTV Pančevo, portala epancevo i juznibanat, ali i tabloidi i fantomske produkcije, koje su realizovale projekte na pančevačkoj televiziji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend