04. sep 2020.

Nacionalni saveti traže od Ane Brnabić da obezbedi 201 milion dinara za RTV

Nacionalni saveti nacionalnih zajednica uputili su zahtev predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da se obezbedi 201 milion dinara koji je prilikom rebalansa budžeta Srbije zakinut Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Vojvodine, objavljeno je danas na portalu RTV-a.

S obzirom na činjenicu da je 1. septembra oko 200 stalnih saradnika RTV-a koji su angažovani posredstvom agencija za zapošljavanje ostalo bez posla, na sastanku Koordinacije nacionalnih saveta upućen je zahtev Vladi Srbije i da RTV-u omogući zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi.

„Doneli smo zaključak da potražimo sastanak sa premijerkom Republike Srbije sa dva zahteva. Prvi bi bio da se obezbedi tih 201 milion dinara koji nedostaju RTV-u da kvalitetno finansira sve manjinske redakcije, a druga tačka današnjeg zaključka je da komisija koja je pri Vladi Srbije da mogućnost RTV-u da zapošljava nove, mlade i obrazovane ljude na mesta sa kojih je neko otišao u penziju ili na bilo koji način otišao iz firme“, rekao je predsednik Koordinacije Nacionalnih manjina Stefan Stojkov.

Predstavnici RTV-a rekli su da „za sada nije ugroženo informisanje na jezicima nacionalnih zajednica“ i da je rukovodstvo te medijske kuće „uradilo sve kako bi zadržalo što više ljudi“. Rekli su i da je prava adresa gde se može saznati zašto je došlo do ove situacije u RTV-u zapravo Vlada Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač ocenio je da su nacionalne zajednice otpuštanjima na RTV-u „došle u situaciju da će im se određena stečena prava smanjiti“.

„Možda ne baš konkretno u našoj Rusinskoj redakciji. U bliskoj budućnosti – za godinu, dve, odnosno za nekoliko godina mnogi će otići u penziju i onda bismo došli do situacije da ne bismo mogli ni na koji pravni i legalni način taj broj ljudi da zadržimo“, rekao je Sakač.

Sastanak na kojem se raspravljalo o informisanju na jezicima nacionalnih zajednica nakon otpuštanja radnika RTV-a koji su angažovani preko agencija, održan je 2. septembra u prostorijama Rusinskog kulturnog centra u Novom Sadu.

Predstavnike nacionalnih saveta su o aktuelnoj situaciji u RTV-u informisali glavni i odgovorni urednik Drugog programa Televizije Vojvodina Mirko Kanjuh, glavni i odgovorni urednik Trećeg programa Radija Vojin Popović i njegova pomoćnica Zlatica Njaradi.

Učesnici sastanka izrazili su nadu da će sastanak sa premijerkom biti održan što pre i da će rezultat biti pozitivan.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend