08. mar 2017.

NDNV isključilo iz udruženja člana spornih medijskih komisija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine donelo je odluku da, u skladu sa statutarnim odredbama, iz članstva isključi novinara Vladimira Pavlovića iz Odžaka zbog učešća u spornim komisijama za ocenu predloga medijskih projekata na konkursima u Kikindi i Somboru.

ndnvIako Pavlović nije bio član ovih komisija na predlog našeg udruženja, organi NDNV-a su zaključili da je Pavlovićevo učešće u komisijama koje su donele protivzakonite i skandalozne odluke – nespojivo sa ciljevima naše organizacije i članstvom u njoj.

Sud časti NDNV-a je tražio od Pavlovića objašnjenje o spornim odlukama, ali je on, uz uvrede koje nam je uputio, odbio da se izjasni, odnosno da objasni zašto su novac na ova dva konkursa dobili skoro isključivo mediji bliski vladajućem režimu, među kojima je i Srpski telegraf, poznat po kontinuiranom i drastičnom kršenju Kodeksa novinara Srbije.

NDNV je već kritikovao praksu dodele sredstava za medijske konkurse na lokalnom nivou, koje je apsolutno suprotna duhu i smislu medijskih zakona, odnosno javnom interesu u sferi javnog informisanja, i istakao da se u skladu sa tim, u komisije biraju “medijski stručnjaci” koje predlažu pojedina fantomska udruženja ili koji se, u dogovoru sa vlastima, samokandiduju.

NDNV poziva i druga novinarska i medijska udruženja da iz svog članstva isključe one koji radom u spornim komisija krše zakone i etičke norme, i učestvuju u svojevrsnoj zloupotrebi sredstava građana.


Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 8. mart 2017.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend