10. feb 2023.

Nebojša Bradić: RTS kao javni servis je najpozvaniji da predvodi puteve kulture (VIDEO)

Snimanje, emitovanje i arhiviranje TV teatra jedinstveni je doprinos kulturnom životu Srbije, kaže za Nova.rs reditelj Nebojša Bradić povodom odluke rukovodstva Radio televizije Srbije da zbog serijskih i komercijalnih sadržaja posle 55 godina i skoro 300 snimljenih pozorišnih predstava ukine emisiju TV teatar.

Na ovu odluku je reagovala i ministarka kulture Maja Gojković, koja je u pismu adresiranom na rukovodstvo RTS-a i njegov Upravni odbor, apelovala da se ova odluka preispita jer je pozorišna građa koja se na ovaj način čuva od zaborava važan materijal i za naučni i istraživački rad u oblasti istorije pozorišne umetnosti. Međutim, i članovi UO RTS Predrag Azdejković i Muharem Bazdulj kao i Branislav Klanšček, predsednik ovog tela, bili su zatečeni jer, kako su rekli za naš portal, UO je odobrio 30 hiljada evra za snimanje pozorišnih predstava u ovoj godini, što je za 10 hiljada više nego lane. Zbog toga su se obratili Programskom savetu koji je zaključio da treba da se nastavi s tradicijom TV teatra.

Nebojša Bradić, nekadašnji ministar kulture, kao i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS, ističe da RTS kao javni servis ima veliku odgovornost i najpozvaniji je da predvodi puteve kulture.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend