01. mar 2017.

Nema cenzure, vlada živahna politička atmosfera

Naše je da se trudimo da je zakonski okvir u kome mediji posluju dobar afirmativan i pozitivan, da nema cenzure da nema progona, rekao je Vladan Vukasavljević ministar kulture i informisanja.

„Prema tome, medijsku situaciju ocenjujem kao nesputanu“, konstatovao je Vukosavljević danas na radnom doručku sa predstavnicima medija, dodajući da se mnogo toga uradilo i na bezbednosti novinara.

On je ocenio da je u aktuelnim političkim zbivanjima atmosfera živahna. „Postoji jedna živahna politčka atmosfera da se različiti stavovi zastupaju i afirmišu. Ako me pitate za kvalitet i stil i opšti kulturni nivo takve komunikacije, on varira – neki mediji posluju u skladu sa visokim stilskim i etičkim standardima, neki mediji možda malo niže od toga, neki sasvim bez toga, ali Ministarstvo kulture i informisanja nije u prilici da vrši intervencije u tom pravcu“.

Na pitanje Danasa kako ocenjuje stil premijera Vučića u komunikaciji sa novinarima budući da se NUNS upravo zbog toga sprema da se obrati Evropskoj fedaraciji novinara, Vukosavljević je odgovorio: „Ministarstvo kulture nije nadležno da daje ocene pojedinačnih stavova i istupa političara ili pojedinca u komunikaciji sa medijima, kao i da ocenjuje ponašanje medija u tim istim situacijama“.

„Načelno, sistemski i formacijski gledano nije naš posao da ocenjujemo takve stvari. Odnos medija i političara je frekventan, vibrantan i varničav. Ne vidim da je u tom ili u nekom drugom slučaju ugrožena sloboda medija i informisanja. Naprotiv, mislim da je to upravo dokaz medijske slobode i informisanja u srpskom javnom prostoru“, smatra Vukosavljević. On je ukazao da čak jednom kao komentar izrečena ocena Ministarstva bi zvučala arbitrarno.

„Tada bismo bili u poziciji da se izjašnjavamo o svakom konkretnom slučaju, a takvih finesa je bilo i biće ih još mnogo. Novinarska udruženja koja imaju, zamerke ili rezerve prema nečijem pristupu u komunikaciji imaju prava, a to i rade, da intervenišu i pišu peticije. To je deo demokratskog procesa. Političari i mediji su u jednom odnosu, koji varira kao i u privatnom odnosu ljudi, od ljubavi, do mržnje, tolerancije i netolerancije, različitih tonova, prema tome, nismo mi ti koji će da opredeljuju kako će ta ljubav i, politički gledano, brak da funkcioniše i kroz koje će krize da prolazi“, zaključio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Govoreći o medijskoj situaciji ministar je iskoristio priliku da precizira šta jeste a šta nije u nadležnosti ovog resora. „U nadležnosti Ministarstva je stvaranje, poštovanje, negovanje i podsticanje zakonodavnog i pravnog sistema za delovanje medija i za slobodu informisanja i za slobodu osnivanja medija. Mislimo da u ovoj državi, u medjskom smislu atmosfera funkcioniše veoma pozitivno: Ustavom je zabranjena cenzura, postoje propisi koji omogućavaju nesmetano osnivanje medija jednostavnim pravnim aktom. Kada se jednom, taj akušerski posao osnivanja medija završi onda se mediji suočavaju sa vrlo oštrim često svirepim zakonima tržišta“, konstatovao je Vukosavljević.

On je objasnio da kvalitet medijskog sadržaja takođe nije u nadležnosti Ministarstva i da to zavisi od uređivačke politike urednika, novinara, kvaliteta izražavanja, objektivnosti… Isto je i sa materijalnim statusom novinara, koje takođe nije u nadležnosti Ministarstva.

„Finansijsko stanje u medijima mogu da ocenim šarenim, budući da je došlo do jednog fenomena koji je posledica procesa harmonizacije propisa sa Evropskom unijom, a to je da se u najvećem broju slučajeva država povukla iz medija“.

Ministar kulture i informisanja je sve u svemu zadovoljan situacijom. „Smatram da je atmosfera dobra, da mediji pišu kako pišu. Svako ima pravo da osnuje medij, svako ima pravo da piše na način kako piše, mada se često govori o tome što takođe nije naša nadležnost“, konstatovao je ministar Vukosavljević.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend