01. mar 2017.

Zaoštravaju se odnosi između predstavnika vlasti i medija

Kako se približava početak izborne kampanje čini se da se zaoštravaju odnosi između predstavnika vlasti i medija. Nezavisno udruženje novinara Srbije najavilo je da će se Evropskoj federaciji novinara žaliti na predsednika vlade Aleksandara Vučića.

„Za stotine hiljada da dajemo pare za prethodnih deset godina što su ih lopovi opljačkali – nemamo. Ja ih nemam, a možda ih ovi vaši imaju. Meni ide sasvim dobro i ja sam srećan, nevezano za izborne rezultate, a plašim se da ovim vašima ne ide dobro čak ni po tim…“, rekao je premijer Aleksandar Vučić 24. februara u Nišu.

Ovakve odgovore predsednika vlade na pitanja novinarki N1 i Istinomera nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike Leoni u Nišu o tome zbog čega nije ispunjeno obećanje da će do Nove godine biti isplaćena zaostala dugovanja nekadašnjim radnicima niških propalih preduzeća, NUNS je svrstao u svoju bazu političkih pritisaka, o čemu će, kako najavljuju, obavestitit evropsku federaciju novinara.

„Novinari jesu tu da podsete na to šta neko obećava, šta radi. On je reagovao na jedan, ne bih rekao nov način, ali po meni vrlo nepristojan način. Novinare svrstati u drugu stranu, govoriti o „vama“ i „nama“.. izvinite, odgovorite na pitanje ma kakvo je. Možete se vi neslagati sa pitanjem, ali vaša obaveza kao premijera, kao čoveka koji se bavi politikom, kao javnog funkcinera, je da odgovorite na takva pitanja“, kaže Generalni sekretar NUNS Svetozar Raković.

I bez konkretnog pitanja, Vučić je međutim danas komentarisao izveštavanje medija i protest radnika iz Niša kojima je država umesto isplate dugovanja uplatila jednu minimalnu platu pre Nove godine.

„Izmišljamo načine kako da im damo nešto, jer nemamo zakonski osnov. Izmišljamo način kako da nešto za te ljude učinimo, a onda dođe deo medija i kaže – jeste videli on ne brine o vama. Ja ne brinem o njima koji im nešto dajem, a ni kriv ni dužan jer im ništa nismo uzeli, ni na koji način nismo krivi, a super su svi oni koji su ih opljačkali, koji su im to oteli?“, rekao je Vučić.

Resorni ministar Vladan Vukosavljević, međutim, na radnom doručku sa novinarima ocenjuje da je medijska slika u Srbiji pozitivna i da je cenzura zabranjena. Na pitanje o odnosu predsednika vlade prema novinarima, Vukosavljević navodi da su političari i mediji u odnosu koji ide „od ljubavi do mržnje“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend