13. jun 2020.

“Nisam mogla da verujem kakav odgovor dobijam od Mitrovića”

"Suština je ta da je jedan čovek, dakle jedan medij, (prim. aut. Željko Mitrović, televizija Pink) privatizovao nacionalnu frekvenciju. Oni koriste mogućnost dostupnosti do svakog građanina preko pružanja medijskih usluga i to zloupotrebljavaju da bi na neki način promovisali svoja politička gledišta, tu vrstu alternativnog lečenja koje nije dobilo saglasnost od struke i koje je inače poprilično opasno. Ozoniranje jeste opasan vid lečenja i može da ugrozi ljudske živote", govori za Nova.rs Judita Popović, nova članica Saveta REM.

Foto: Medija centar Beograd

Za nekoliko meseci, koliko je članica REM-a, Popović je uspela da se donekle nametne kao osoba koja istupa u ime ovog tela. Tako je odluku o nekažnjavanju Željka Mitrovića, vlasnika Pinka, koji je reklamirao ozonske terapije u lečenju virusa COVID-19, ocenila kao zloupotrebu nacionalne frekvencije.

“Ukoliko se obratite stručnim ljudima – farmaceutima, medicinskim biohemičarima, oni će vam dati bolje objašnjenje zašto je to ozoniranje opasno. Međutim, nije suština bila ni u ozoniranju ni u nadrilekarstvu, već u načinu na koji je Mitrović uzurpirao medijsku scenu. On sutra može da se pojavi sa nekim novim vidom alternativnog lečenja bilo čega, bilo koje bolesti. On na taj način može da promoviše sve i svašta. Ne radi se samo o nadrilekarstvu. Pritom, činjenica je da to jeste bilo nadrilekarstvo. On je pritom izjavio da se ne obraća građanima, nego struci i stručnim licima koja razumeju problematiku, akademskim građanima i slično. Ja nisam mogla da verujem da takav odgovor dobijam od njega. Pritom, on faktički meni nije odgovorio ni na jedno postavljeno pitanje: Koji su bili njegovi ciljevi? Kome se obraćao i slično? On nije odgovorio na ta pitanja. Zaista mi nije rekao da li on smatra da na taj način treba da se leče ljudi koji imaju taj zdravstveni problem ili ne treba. Ukoliko imaš nacionalnu frekvenciju u svojoj nadležnosti i ti pokažeš neki takav vid lečenja, postavlja se pitanje zašto to radiš. Meni nije bilo jasno zašto. Imam ja svoje mišljenje, ali on nije odgovorio”, rekla je Popović za Nova.rs.

Judita Popović je za naš portal takođe rekla da su ona i Slobodan Cvejić, redovni profesor Filozofskog fakulteta i jedan od članova Saveta REM, pokrenuli inicijativu da se preporuke Saveta o rijaliti programu na nacionalnim frekvencijama urede pravilnikom koji je obavezujući za pružaoce medijskih usluga.

“Slobodan i ja smo tražili da se poštuju odluke REM-a, a postoji jedna preporuka iz 2015. godine, kojom se ograničava, odnosno preporučuje se pružaocima medijskih usluga da ograniče prikazivanje rijalitija na vremenski period od 23 časa do 6 ujutru. S obzirom na to da je preporuka, ona nije obavezujuća. Međutim, od 2015. godine pa na ovamo, svi znamo kakva je situacija. Dakle, nema tu ograničavanja na način na koji je REM predložio, i mi smatramo da je to nedopustivo”, rekla je ona i dodala:

“Tražili smo prvo da razgovaramo u REM-u o tome, da napravimo jednu analizu, što je pežorativno rečeno, jer je notorna činjenica da se rijaliti prikazuje 24 časa dnevno. Međutim, hteli smo da razgovaramo i da vidimo kako koji član razmišlja na tu temu, ali je rečeno da nije vreme za to, s obzirom na to da je naša inicijativa podneta za vreme vanrednog stanja. Posle izvesnog vremena, mi smo preporučili, odnosno inicirali da se ta odluka, odnosno preporuka, uredi pravilnikom i da se ograniči vreme emitovanja rijalitija. Pravilnik je obavezujući. Ukoliko se pružalac medijske usluge ne pridržava pravnilika, slediće mu određene posledice. Između ostalog, i izricanje mera koje su predviđene zakonom o elektronskim medijima.”

Popović dodatno objašnjava da je odluka o donošenju pravilnika trenutno u toku.

“To je sada u toku, s obzirom na to da stručna služba izrađuje pravilnik, pa ćemo videti kako će to na sednici izgledati. Ona treba da se održi za nekih deset dana do dve nedelje. Slobodan i ja smatramo da bi trebalo pravilnikom to urediti, jer je to jedini način da ograničimo tu neku agresiju rijalitija koji nas svakodnevno ugrožava.”

Na pitanje zašto REM ne koristi propisane mere koje ima u svojoj nadležnosti, a to je zabrana emitovanja programa do 30 dana, već navodi da je potrebno uvesti novčano kažnjavanje pružaocima medijskih usluga, Popović odgovara:

“Postoje mere koje REM može da izrekne pružaocima medijskih usluga. Najblaža je opomena, pa upozorenje, pa privremena zabrana emitovanja određenog medijskog sadržaja. Koliko ja znam, do sada su se neke mere povremeno izricale, a samo jednom prilikom  (prim. aut. 2015. godine, televizija Hepi) doneta je odluka da se privremeno zabrani rijalitija na 24 sata. Nikada više takva mera nije doneta. Prvi put se desilo sada na ovoj poslednjoj redovnoj sednici, gde smo Slobodan i ja inicirali upravo tu meru zbog govora mržnje na Hepiju. Tu je bilo određenih otpora i trebalo je dosta zalaganja, argumenata i truda da bismo ubedili potrebnu većinu članova da glasaju za privremenu zabranu. Smatramo da je to jedan od načina da se upristoji medijska scena, s obzirom na to da blaže mere nisu dale rezultate”, govori ona za Nova.rs i dodaje:

“Opomene ili upozorenja nisu nikoga na poseban način dotakle. Međutim, privremena zabrana je po mom mišljenju blaga. Ja sam predlagala duži vremenski period za zabranu emitovanja – sedam dana. Ali, mislim da je i to blago. Međutim, to već nešto znači, jer pokazuje da se REM ipak usuđuje da izrekne takvu meru, bez bojazni da će neko da okarakteriše REM kao cenzura, jer nije nam namera da na bilo koji način cenzurišemo programski sadržaj koji čak i nije u našoj nadležnosti, ali moramo da vodimo računa o tome kako pružaoci medijskih usluga postupaju u pogledu određenih zakonskih obaveza.”

Govoreći o rijaliti programu na nacionalnim frekvencijama, Popović je objasnila da je neophodno “čuvati ljudsko dostojanstvo i ljudska prava”.

“Postoje određene zakonske obaveze u pogledu rijalitija i u pogledu zabrane govora mržnje, mora da se čuva ljudsko dostojanstvo i poštovanje ljudskih prava. Oni moraju da se prilagode tim zakonskim obavezama. Jedino što mogu da kažem je da ću se truditi da se zakon poštuje takav kakav jeste i kakvog ga imamo. Novčane kazne nisu rešenje, čak i da imate neke drakonske iznose, ukoliko se ne primenjuju ili se selektivno primenjuju ili se primenjuju po nekoj direktivi. Mi već imamo određene mere koje možemo da izreknemo kao vid kazne, a REM se toga nije do sada pridržavao”, zaključila je ona za Nova.rs.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend