23. avg 2023.

REM i Željko Mitrović u epizodi veštačka inteligencija: „To je jedna farsa“

Lažni video snimci koje je generisala veštačka inteligencija, a u kojima se pojavljuju opozicioni političari, emitovani su u dnevniku televizije Pink. Najpre su zloupotrebljeni akteri u snimcima najavili tužbe, zatim je takav sadržaj kritikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a na kraju se oglasilo Regulatorno telo za elektronske medije. Vlasnik Pinka Željko Mitrović odgovorio je REM-u, navodeći da je učinjen civilizacijski presedan zabranom emitovanja takvog video materijala, iako REM nikakvu zabranu nije pominjao.

Željko Mitrović u REM-u (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

Željko Mitrović, idejni tvorac lažnih video snimaka napravljenih pomoću veštačke inteligencije koje je emitovao u dva navrata na svojoj televiziji i to baš u Dnevniku, protumačio je smernice REM-a, pod kakvim uslovima takvi sadržaji mogu da se emituju, kao zabranu. Kaže da je REM učinio „civilizacijski presedan“.

„Ali nema veze, toliko toga imam u planu, da me zabrane samo inspirišu! Pored toga što sam razvio tehnologiju koja će svetu biti poznata tek za tri do šest meseci, reših da REM-u i Oliveri Zekić odgovorim na način kojim treba da shvate da nema tih zabrana koje mogu sprečiti brzinu tehnološke TV i video revolucije veštačke inteligencije u kojoj sam trenutno jedan od svetskih lidera“, objavio je Mitrović.

Možda se samo naivno očekivalo da će REM da izrekne sankciju zbog emitovanja lažnih video snimaka. Nisu to učinili, ni upozorenje nisu izrekli, već samo saopštili da to ne bi trebalo da se čini u informativnom programu. Na kraju predsednica Saveta REM-a replicirala Mitroviću otvorenim pismom.

„Isto kao i što znate, da bez obzira što izigravate Boga, pravila i procedure moraju da budu iste, pa i za vas, koji se ovih dana potpisujete kao satiričar, ludi Žeks! I jedino je važno da shvatite, ovde, ili na Mesecu, da REM mora da postavlja neke granice, pogotovo onim idejama koje nas, sve zajedno, izbacuju iz svake orbite“, stoji u pismu predsednice Saveta REM Olivera Zekić.

„To je jedna farsa. Predsednik pokušava da sebe predstavi kao fer učesnika na političkoj sceni, bavi se poslom koji definitivno nije u njegovoj nadležnosti. REM izlazi sa nekom konstatacijom i ništa više od toga, uopšte se ne govori o suštini problematike, a Mitrović se u ovom slučaju prikazuje kao veliki zaštitnik medijskih sloboda“, smatra bivša članica Saveta REM Judita Popović.

Nekadašnja članica saveta REM-a kaže da ukoliko se utvrdi da je neki medij prekršio zakon, treba da se pokrene postupak ili po službenoj dužnosti ili po prijavi, ali da to ovde nije slučaj.

„REM nije pokrenuo postupak, REM nije ni sproveo postupak i nije doneo nikakvu odluku u tom nekakvom postupku koji je izostao. Zaista smatram da je ovo bio jedan probni balon od strane gospodina Mitrovića i smatram da on to nije radio po sopstvenoj pameti i po sopstvenoj inicijativi i smatram da je to u stvari bilo samo neka proba da se vidi kako će javnost na sve to da reaguje“, rekla Popović.

Ona zaključuje da se nacionalne frekvencije zlupotrebljavaju za političku propagandu aktuelnog režima, dok Biro za društvena istraživanja ističe da su hitna sednica i saopštenje REM-a o ovome dokaz njihovog diskrecionog postupanja prilikom odlučivanja kojim će se predmetima baviti“. A da je umesto toga trebalo sprovesti postupak po službenoj dužnosti i utvrdi da li je Pink prekšio Pravlnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend