29. avg 2023.

Pink nastavlja da zloupotrebljava veštačku inteligenciju, od pretnje REM-a kaznama ni traga

Dovođenje u zabludu i održavanje u zabludi je prevara, a to je krivično delo. Upotreba veštačke inteligencije tako što se javnost dovodi u zabludu ne sme da bude dozvoljena nikome, pa ni Željku Mitroviću, kaže Brankica Stanković iz Insajdera. Olivera Zekić iz Saveta REM-a kaže za Cenzolovku da će Pink, ukoliko se njegov vlasnik ogluši o preporuke o upotrebi VI, biti kažnjen. Mitrović je posle toga objavio još jedan falsifikat ‒ kazne nema 

Ilustracija: Cenzolovka

Uz najavu pokretanja televizije bez ijednog zaposlenog, gde će sav posao obavljati veštačka inteligencija (VI), vlasnik TV Pink Željko Mitrović uspeo je da lansira i prve kod nas televizijske zloupotrebe napravljene uz pomoć nje. 

Pre desetak dana promovisao je novu emisiju u kojoj su prikazani lažni video-snimci generisani veštačkom inteligencijom. U njima se pojavljuju opozicioni političari, govoreći falsifikovanim glasovima, za njih veoma kompromitujuće stvari. 

Proteklog vikenda otišao je i korak dalje ‒ objavio je lažni video-prilog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rugajući se na taj način i REM-u i Vučiću u predstavi koju mnogi na javnoj sceni doživljavaju kao farsu. 

On vodi kampanju kako bismo svi rekli ma pusti to je ’ludi Žex’. Daleko je od toga da je lud i odlično zna da kada neovlašćeno uzme isečak sa Insajdera i gostu zalepi tekst koji nije izgovorio, deo javnosti će u to poverovati (Brankica Stanković)

Vučić je, naime, kritikovao falsifikate o opoziciji, posle čega se javilo i Regulatorno telo za elektronske medije (REM), podsetivši emitere da su, shodno Zakonu o elektronskim medijima, „dužni da ne pružaju programske sadržaje koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca i dovoditi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka, naročito u informativnim programima, čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu korisnike medijskih usluga o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama, kao i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju”.

U saopštenju, u kome se nije pominjao posebno Pink, napominje se i da nepoštovanje zakona može dovesti do izricanja mera predviđenih zakonom. 

REM navodi i da bi prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija trebalo da sadrži i uočljivo obaveštenje da je program tako generisan.

Kazne za TV Pink ipak do sada nije bilo, iako je posle ovog upozorenja ova televizija emitovala još jedan video, onaj u kome je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić za Cenzolovku kaže da ukoliko se vlasnik Pinka ili bilo koji pružalac medijskih usluga bude oglušio o preporuku REM-a u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije, on će ubuduće svakako snositi sankcije.

„Za sada je sve na preporuci (REM-a), jer ne postoji zakonski okvir koji ovu tematiku reguliše, bilo u elektronskim medijima bilo na internetu, to jest društvenim mrežama”, zaključuje Zekić. 

Zloupotreba VI predstavlja kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda 

Saopštenje REM- a Mitrović je shvatio kao zabranu, pa je u medijima počeo lažni ili pravi obračun vlasnika Pinka-a i predsednice Saveta Regulatora. Najpre je Mitrović Oliveri Zekić odgovorio da ga zabrane inspirišu, a zatim je Olivera Zekić brže-bolje u svom stilu u otvorenom pismu odgovorila Mitoviću da upotreba savremenih tehnologija mora biti kontrolisana i svrsishodna, te da bez obzira na to što on izigrava Boga, pravila i procedure moraju da budu iste za sve, pa i za TV Pink.

Ovi lažni video-snimci, prema mišljenju Igora Božića, programskog direktora televizije N1, klasičan su primer zloupotrebe medija. I biće ih sve više, smatra on.

Ukoliko se vlasnik Pinka ili bilo koji pružalac medijskih usluga bude oglušio o preporuku REM-a u vezi sa upotrebom veštačke inteligencije, ubuduće će svakako snositi sankcije (Olivera Zekić)

„Takav vid korišćenja VI u informativnom programu je ekvivalent lažnim vestima, izmišljenim intervjuima i predstavlja kršenje svih profesionalnih i etičkih standarda. Problem je što je višedecenijskim serviranjem lažnih vesti javnost u Srbiji potpuno anestezirana i čini se da ne shvata dovoljno koliko je opasno ovo novo poigravanje tehnologijom”, objašnjava za Cenzolovku Igor Božić.

Zaključak REM-a da će se problem rešiti tako što će televizije označiti da je video-sadržaj urađen uz pomoć veštačke inteligencije Božić vidi kao, najblaže rečeno, površan. Posebno imajući u vidu da je bilo nekoliko zloupotreba u nizu, a nije bilo kazne.

„REM je praktično oprostio Mitroviću ’nestašluk’, kao da se ništa nije dogodilo. Ovo je samo vidljiv slučaj zloupotrebe koji nije kažnjen. Ispod radara nam prolazi upotreba VI u pisanju vesti, koja može da prouzrokuje neviđenu štetu. Kada vesti počnu da se šire, vi teško možete da dođete do osnovnog izvora informacije. I tu dolazimo do opasnosti uticaja na javno mnjenje koje niko neće moći da kontroliše. To je ekstremno opasno i smatram da zakonski mora da počne da se deluje odmah dok ne bude kasno. U suprotnom, sledi nam haos i totalno sluđivanje javnog mnjenja, koje je već dovoljno sluđeno informacijama s društvenih mreža, često potpuno netačnim i izmišljenim, iako pravi ljudi stoje iza njih”, smatra Božić.

Manipulacija inovacijama

Sa Božićem se slaže i Brankica Stanković, glavna i odgovorna urednica Insajder TV. Ona za Cenzolovku kaže da su video-prilozi kreirani uz pomoć veštačke intaligencije i prikazani na TV Pink zloupotreba kojom se krše svi etički standardi, ali i medijski zakoni (između ostalog i neovlašćenom upotrebom tuđih video-materijala).

REM je praktično oprostio Mitroviću ’nestašluk’, kao da se ništa nije dogodilo (Igor Božić)

„Dovođenje u zabludu i održavanje u zabludi je prevara, a to je krivično delo. Upotreba veštačke inteligencije na način na koji javnost dovodite u zabludu ne sme da bude dozvoljena nikome, pa ni Željku Mitroviću. Zanimljivo je da on sebe promoviše kao ’ludog Žexa’ i vodi takvu kampanju kako bismo svi vremenom rekli ma pusti to je ’ludi Žex’. Daleko je on od toga da je lud i odlično zna da kada neovlašćeno uzme isečak iz emisije sa Insajder TV i gostu ’zalepi’ tekst koji nije izgovorio, postoji i onaj deo javnosti koji će u to da poveruje. Šta bi se desilo kada bi neko isto tako ’zalepio‘ lažni sadržaj voditelju Dnevnika TV Pink, a sadržaj, na primer, eto slučajno bude zasnovan samo na optužbama protiv vlasti. Da li bi u tom slučaju to bila zloupotreba ili jednostavno ’satira’”, upitala je Stanković i dodala da je dužnost nadležnih institucija da sankcioniše kršenje zakona.

Ovakvu vrstu montaže još je lako prepoznati. Ali s obzirom na to da tehnologija napreduje, u pitanju su meseci kada gledaoci neće moći da primete razliku, smatra Igor Božić. On podseća da je i Holivud u štrajku zbog najavljene (zlo)upotrebe VI u umetničkim branšama, te da ako veštačka inteligencija može da zameni scenariste, čak i glasove i likove glumaca ‒ šta se tek može očekivati u novinarstvu.

„Ne bi bilo prvi put da postanemo lideri u manipulaciji inovacijama. Mitrović je samo dao smer”, zaključuje Božić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend