31. mar 2020.

Od sutra bez direktnih informacija iz opštinskog Štaba za vanredne situacije o COVID-19

Podela informacija sa novinarima i građanima u vezi sa korona virusom na teritoriji opštine Gornji Milanovac, više nije u domenu nadležnosti lokalne samouprave i Štaba za vanredne situacije. Naime, danas je komandant Štaba i predsednik opštine, Dejan Kovačević, saopštio da će se informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19, vršiti isključivo preko Vlade republike Srbije ili lica koje ovlasti njen Krizni štab.

– Od sutra je predviđen novi način informisanja i to tako što će Opštinski štab za vanredne situacije sve što se tiče zarazne bolesti COVID-19 zajedno sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja slati na jedinstvenu adresu Vlade Republike Srbije, odnosno na Krizni štab epidemiologa, koji će takve informacije u narednim danima prenositi javnosti, a mi ćemo organizovati konferencije za medije po potrebi o tome šta je sve preduzela opštinska vlast u novonastaloj situaciji, i šta mi radimo kako bi ublažili sve posledice širenja korona virusa kako bi olakšali život naših sugrađana – istakao je Kovačević.

U zaključku Vlade se za ovakvu odluku navode sledeći razlozi i obrazloženja:

1. U uslovima proglašenog vanrednog stanja, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

2. Za obaveštavanje javnosti zadužen je Krizni štab za suzbijanje bolesti, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab.

3. Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i Štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, zadužuju se da sve informacije (u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19) u jedinicama lokalne samouprave, usmeravaju isključivo Kriznom šatabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti.

4. Zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica, koje obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode, dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmeravaju ka Kriznom štabu.

5. Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja

Do danas, od uvođenja vanrednog stanja, opštinski Štab za vanredne situacije bio je svako jutro posle sastanka dostupan svim zainteresovanim novinarima za informacije iz prethodna 24 sata, dodatna pitanja i razjašnjenja. GMInfo je uredno do sada prenosio najvažnije podatke koje su nam davali komandant Štaba Dejan Kovačević, direktor bolnice Predrag Šutić, direktor Doma zdravlja Aleksandar Čivović i načelnik Štaba Milorad Dimitrijević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend