20. sep 2017.

Odgovor na saopštenje Vlade Srbije: UNS nije podržao medijske zakone

Udruženje novinara Srbije (UNS) nije podržalo medijske zakone donete 2014. godine, kako se može zaključiti iz današnjeg saopštenja Vlade Srbije, u kom je navedeno da je za povlačenje države iz medija i projektno finansiranje predviđeno ovim zakonima postojala "široka saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija".

Podsećamo Vladu Srbije da nismo podržali zakone jer nisu prihvaćeni zahtevi UNS-a da se odredi minimum budžetskog izdvajanja za projektno sufinansiranje medija – kao što postoji za finansiranje političkih partija – uvođenje kaznenih odredbi za organe vlasti koji ne raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, propisivanje rokova u kom su organi vlasti obavezni da raspišu konkurs i poštena privatizacija medija.

Ključni zahtev UNS-a da se zakonom propiše minimalno izdvajanje budžetskih sredstava za lokalne medije, a naš predlog je bio da to bude 2%, nisu podržala ostala novinarska i medijska udruženja, ali ni stručnjaci Evropske komisije iz Brisela, što je bilo presudno da Vlada ne uvaži predlog najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji.

Današnja praksa projektnog sufinansiranja medija izgleda kao proces sa rupama na jako važnim mestima. To znači da pojedine lokalne samouprave uopšte ne izdvajaju novac za medije i ne raspisuju konkurse, jer kazne za takve postupke nema, budžetska izdvajanja za medije su nedovoljna za ostvarivanje javnog interesa, konkursi se umesto na početku godine raspisuju i novac raspodeljuje sredinom ili krajem godine, a komisije za raspodelu novca često nisu reprezentativne. To su pokazatelji krize ovako osmišljenog sistema projektnog finansiranja medija.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *