05. apr 2019.

Održana debata o digitalnoj pismenosti

Rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije Maja Zarić učestovala je danas na debati o digitalnoj pismenosti održanoj u EU info centru na kojoj je bilo reči o uticaju modernih tehnologija na društvo u celini.

„Digitalna pismenost je neraskidivi deo medijske pismenosti, jer je danas nemoguće biti dobro informisan i donositi odgovorne odluke bez razvijenih digitalnih znanja i veština“, podvukla je Zarić i istakla da je najvažnija interesorna saradnja, kao i povezivanje svih aktera u mrežu za medijsku pismenost na čemu Ministarstvo radi od 2018. godine.

Ona je podsetila da Ministarstvo kulture i informisanja, koje radi na sistemskom razvoju medijske pismenosti, uvek u svoje aktivnosti uključuje i glavne aktere koji se bave digitalnom pismenošću, pa će tako i Priručnik za razvoj i unapređenje medijske pismenosti u preduniverzitetskom obrazovanju, čija je izrada u toku, obuhvatiti i tu oblast“, rekla je ona.

Debatu je organizovao Medijski edukativni centar i na njoj su učestovali pomoćnica ministra za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin i eksperkinja za rodnu ravnopravnost i osnaženje žena Dragana Petrović.

Digitalna nedelja u Srbiji, koja se odvija u okviru All Digital Week na evropskom nivou, je nedelja različitih promocija kojima se šalje poruka svima da je vreme da se uključe u aktivnosti boljeg razumevanja i masovnog korišćenja digitalne komunikacije prihvatanjem savremenog načina razmišljanja, učenjem o medijskoj pismenosti i razvojem digitalnih veština.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend