12. jan 2018.

Opozicija podnela zahteve RTS-u i REM-u

Opozicija je podnela Radio televiziji Srbije (RTS) i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve kojima se traži da te javne institucije počnu da poštuju zakon i medijske standarde.

Zahteve RTS-u i REM-u su potpisali predsednici Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd, pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i Srpskog pokreta Dveri.

Kako se navodi u saopštenju, „zahteva se istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotreba zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja“.

„Ukoliko na te, na zakonu zasnovane zahteve, ne bude pozitivno odgovoreno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na odgovarajuće akcije“, piše u saopštenju.

Trinaest opozicionih organizacija je u dopisu RTS-u istaklo da „javni servis ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja, čime onemogućava i slobodu stvaranja i izražavanja mišljenja građana koji su zakonom prinuđeni da takvo kršenje svojih prava još i finansiraju“.

„Posebno je nezakonit rad Informativnog programa RTS kojim dominiraju nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije, očigledno favorizovanje jedne političke organizacije, ali i netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte“, saopšteno je.

Zatražen je sastanak sa Upravnim odborom RTS kako bi se utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona.

„Opozicija očekuje da će RTS na zahtev za sastankom i upodobljavanjem programa propisanim medijskim standardima reagovati u najkraćem mogućem roku“, navodi se.

Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da „počne da vrši svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta i to primenom konkretnih zakonom predviđenih mera u slučajevima povrede zakonskih obaveza od strane javnih i komercijalnih emitera“.

„Od Saveta REM-a nije tražen sastanak jer je za njegove članove već formiran zahtev da podnesu ostavke. Objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje je ne samo elementarni preduslov demokratije, zakonitosti i legitimnosti izbornog postupka, već i Ustavom garantovano pravo svih građana Republike Srbije. Njegovo kršenje proizvodi neke od najtežih posledica za demokratsko uređenje Srbije i njenu stabilnost“, zaključeno je u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend