18. maj 2023.

Ko kreira paralelnu stvarnost? (VIDEO)

Građani Srbije žive u paralelnim stvarnostima - to je verovatno jedina konstatacija oko koje bi u ovom trenutku mogle da se slože vlast i opozicija. Konstatacija posebno zabrinjava jer ju je saopštila premijerka Ana Brnabić koja je, uz to, zaključila da vlast nema više ni sa kim, ni o čemu da priča. Dijalog, bar za sada, nije organizovan ni između opozicije i rukovodstva RTS -a. Iako su prve vesti obećavale, ispostavilo se da je termin sastanka - nerešiv problem.

Zahtevi koje je opozicija formulisala na protestima „Srbija protiv nasilja“, iz svega što se do sada moglo čuti, vlast neće ispuniti. Neće biti smene ministra policije Bratislava Gašića, niti direktora BIA Aleksandra Vulina.

„Šta su oni krivi?“, pita predsednica Vlade. Gostujući na TV Hepi poručila je da vlast, umesto pojedinačnih smena, nudi izbore, ali da ih opozicija neće.

„Oni sada kažu nećemo izbore, mi ne želimo izbore, nemoj da nam Aleksandar Vučić podmeće izbore. Sad smo mi došli do toga da oni žele da kadriraju u Vladi na ulici, oni će da smenjuju ministre. Valjda će da nam kažu i koji to ministri treba da budu u toj Vladi. Ali neće izbore nego će onda za mesec dana, kad im se ne sviđa, nešto drugo da kažu, hoćemo sada smenu tog i tog ministra, ali nećemo izbore. Gde to postoji“, upitala je premijerka.

Slično kao i zahtevi za smenama, po svemu sudeći, proći će i zahtev opozicije da se Hepiju i Pinku oduzmu nacionalne frekvencije. Premijerka ocenjuje da opozicija želi da ugasi sve medije koji joj se ne sviđaju. Sa druge strane optužuje, kako navodi, jake medije naklonjene opoziciji da kreiraju palalenu stvarnost za jedan deo populacije i da podržavaju opoziciju i kada se ponaša neodgovorno.

Možda i najbolje svedočanstvo paralelne stvarnosti jesu dve fotografije – jedna koju je delila opozicija a na kojoj je fotošopom uvećan broj građana na protestima – zbog čega su  se naknadno izvinili – i druga fotografija, koja je usledila kao odgovor, a koju je na društvenim mrežama u petak objavila premijerka. Jutros je prvi put govorila o brojnim negativnim reakcijama koju je ova fotografija izazvala na društvenim mrežama.

„Na plastičan način sam pokazala šta su uradili i onda sam kriva, ja koja sam pokazala šta su uradili, a nisu krivi oni koji su falsifikovali brojeve, koji su lagali i građane i te ljude koji su bili na tom skupu koji ih podržavaju. Dakle, oni su divni, a mi smo bezdušni i to pokazuje tu paralelnu stvarnost koju oni stvaraju i to su doveli do bukvalno besmisla. Vi nemate sa kim da pričate, vi nemate više o čemu da pričate, vi nemate zaista nijedan zahtev koji vi možete da uslišite, a da bilo kakve veze ima sa skupom koji se održava“, rekla je Ana Brnabić.

Jedan zahtev opozicije je ispunjen – sutra je sednica Skupštine na kojoj će se raspravljati i o odgovornosti ministra policije, kao i o tome da li je REM popustljiv prema Pinku i Hepiju. U međuvremenu se ispostavilo da ipak neće biti dogovora sa RTS-om.

Opozicija je tražila sastanak sa rukovodstvom Javnog servisa, zahtevajući od njega da o protestu protiv nasilja izveštava objektivno i blagovremeno, da neko od lidera opozciije sutra najavi protest u Dnevniku u pola osam, kao i da se na Prvom, a ne na Drugom programu, prenosi sednica Skupštine. Posle jučerašnje vesti da je rukovodstvo RTS-a prihvatilo poziv za sastanak, danas se su se lideri dela opozicije okupili u Takovskoj jer su, kako kažu, ponuđena dva besmislena termina – jedan sutra, dok traje sednica Skupštine, a drugi u ponedeljak, odnosno i posle sednice Skupštine i posle protesta.

„Ja mislim da građani Srbije, i uveren sam da to mišljenje dele i sve moje kolege, treba da znaju i da se o tome takođe razgovara na RTS-u da je odgovor ove države i ove vlasti na pobunjene građane sa ulice, koji mirno i dostojanstveno protestuju, kontramiting. Da je to jedini odgovor vlasti, da je to jedino što ova vlast razume, kad proizvede nasilje da dođe do novog i o tome treba da se priča na RTS-u. Da li misli rukovodstvo RTS-a i uopšte svi da je ova država išta odgovorna“, rekao je Nebojša Zelenović iz poslaničke grupe Zajedno – Moramo.

Na ponudu da se raspišu izbori Zelenović kaže da ih se opozicija ne plaši, ali da o izborima niko ne razmišlja jer, kako kaže, nije trenutak za to. Sada je, po njegovoj oceni, najpre važno razgovarati o uzrocima, odgovornosti i posledicama svega što se desilo proteklih dana.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend