08. nov 2022.

Peta nacionalna frekvencija – važno je učestvovati

Rasprava o rodno senzitivnom jeziku, nepotizmu i tužba jednog od podnosioca prijave - ukratko je ono što je obeležilo jučerašnji dan u REM-u. BK televizija, KCN, Nova S i Kurir TV ponovo su predstavili svoje elaborate ispred članova Saveta Regulatonog tela za elektronske medije (REM). Ovoga puta razgovori mogli su da se zabeleže i kamerom. Međutim, i samo predstavljanje kandidata, ali i zainteresovanost članova Saveta REM-a, samo su obrisi onoga što se u istoj sali dešavalo u julu.

Savet REM-a u punom sastavu ovu nedelju započeo je razgovorima sa podnosiocima prijava za dozvolu za pružanje medijske usluge na celoj teritoriji Srbije. Javni konkurs za petu frekvenciju, poznatiju kao „Avalina“ frekvencija, raspisan je na dan kada je Savet REM-a odlučio o prethodnom konkursu. Tog dana su Pink, Prva, B92 i Hepi produžile svoj status televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Danas su se održali i javni razgovori sa kandidatima za televizijsko emitovanje na teritoriji Beograda. Predstavljali su se Studio B, televizija Una i gradski TV Puls iz Grocke.

Na novom konkursu, prijavile su se samo četiri televizije i to BK TV, KCN, Nova S i Kurir TV. Odluka Saveta REM-a o dodeli dozvole za petu nacionalnu frekvenciju očekuje se do kraja godine. Pravila igre su ostala ista, svako od kandidata imao je 15 minuta da predstavi svoj elaborat, a Savet REM-a još toliko vremena ostavio za svoja pitanja. Međutim, ni jedni ni drugi nisu koristili planirano  vreme, te je i uz kašnjenje od 20 minuta, zbog čekanja kamera da snime pokrivalice, satnica, ipak, ispoštovana.

„Promenićemo pravila na Juditin predlog“, rekla je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić na konstataciju članice Saveta Judite Popović da bi kamermani trebalo da budu tu.

Nemamo šta da tajimo, mogu da ostanu sve vreme“, rekla je Zekić.

Napravio se presedan u odnosu na prethodni konkurs.

BK: Novi logo – zelena salata?

Javno slušanje otvorili su predstavnici BK telekoma. Sve što se čulo na predstavljanju BK televizije bilo je identično kao i prethodnog puta.

„Škola BK televizije je ostavila iza sebe trag, kako treba da izgleda televizijsko novinarstvo u svim dimenzijama“, rekao je ovlašćeni predstavnik ove televizije Tihomir Simić.

Prema njegovim rečima, nova televizija vodiće se nasleđem ranije televizije koja je bila uređivački samostalna i edukativna. Navedeno je da je ova televizija u prethodnom radu bila među prve tri nacionalne televizije po gledanosti, a obećano je da rejting neće juriti rijaliti programima.

„Mi očekujemo da bude ispravljena nepravda prema nama, mi smo bili među tri najgledanije televizije“, ponovljeno je.

 „A onda je Bogoljub ušao u politiku“, dodala je predsednica Saveta.

Član Saveta REM-a Božidar Zečević iskoristio je svoje pravo da pita kako će korisiti srpski jezik, jer je, kako je naveo, prethodni put dobio kritike od koleginice iz Saveta da je samo određene televizije to pitao.

U prilog tome da se na BK TV koriste Kanon i norma za korišćenje sprskog jezika navedeno je i da je logo ove televizije na ćirilici. Usput, najavili su i novi logo.

„Da li je to zelena salata“, šaljivo je upitala predsednica REM-a.

KCN: Šta je to nepotizam?

Predstavnici KCN nacionalne televizije – Kopernikus Cable Network su dočekani s pozdravom: „Izvolite monopolisti“. A zatim je i njima predsednica Saveta REM-a rekla da su iz koša „važno je učestvovati“.

Predstavljanje ove televizije trajalo je svega pet minuta, istakli su kao prednost to što su jedini na konkursu koji nisu iz Beograda, a ponovili su da su porodična televizija za sve generacije.

„Oko jednog TV su okupljene tri generacije, ne postoji razlog zašto bi baka ili deka sa unucima menjali kanal zato što se stide zbog nečeg što se prikazuje“, rečeno je i ovog puta.

Kada su počela pitanja Saveta REM-a razgovor se zasnivao na definisanju monopolizma i nepozitma.

„Vi ste deo KCN grupacije koja u svom vlasništvu ima već dve TV sa nacionalnom frekvencijom“, upitala je predsednica Saveta REM-a, podsećajući da B92 i Prva imaju nacionalnu frekvenciju.

Zatim je usledio odgovor da su oni druga firma, te da nije u pitanju monopol.

Glavni i odgovorni urednik Vladan Mitić objasnio je Savetu REM-a i pristunim novinarima da jedno pravno lice u okviru kog posluju B92 i Prva drži Srđan Milovanović, dok je vlasnik Kopernikus cable network njegov brat blizanac – Zvezdan Milovanović.

Članica Saveta REM-a Judita Popović pitala je kako pouzdano da se zna ko kontrološe televiziju koju oni predstavljaju.

Pravnik u timu Kopernikusa, objasnio je da su to dve odvojene grupacije, da nije moguće da dokaže negativnu činjenicu, ali da nije neuobičajeno da braća imaju poslove u istom polju, navodeći da Adidas i Pumu vode dva brata.

„Ali ne kontrolišu javno dobro“, zaključila je Zekić.

Nova S: „Takozvani rodno senzitivni“ jezik?

 

Nakon pauze, predstavila se televizija Nova S. Oni su naveli da je njihov program kvalitetan  i da očekuju dobijanje frekvenije, jer je, prema njihovim rečima, zaslužuju. Članovi Saveta REM-a su potom postavljali pitanja o finansijskoj samoodrživosti, registraciji u Luksemburgu.

Božidar Zečević, član Saveta REM-a, rekao je da je dobro što je uvažen komentar da se uvede pozicija lektora.

„Međutim, moje pitanje se odnosi na takozvani rodno osetljivi jezik koji se upotrebljava na TV“, pitao je Zečević o nameri da se ova praksa promeni.

Pozivajući se na poštovanje zakona i nakon kraće rasprave o tome u čijoj je nadležnosti da kaže da li rodno senzitinvi jezik treba da se upotrebljava i ne, završeno je predstavlje i ove televizije.

Kurir TV: Kurir više ne psuje, ali se tuži

Poslednja se predstavilla televizija Kurir, pozdravljena od strane predsednice REM-a pitanjem „To je Kurir koji više ne psuje“.

„Kada bude uključen mikrofon“, odgovorio je Igor Žeželj, direktor i vlasnik Adria media grupe.

Kurir TV tokom predstavljanja je rekao da nema novih stvari u odnosu na prošli put, ali da su rezultati bolji. Pričao je o većim brojevima „šera“ i „riča“, kao i da su čitaovi prepoznali promenu Kurira, profesionalizaciju medija postižu, između ostalog i kroz menadžera za etiku.

Žeželj nije Savetu REM-a objasnio na koje agencije misli, ali je rekao da su oni u dobrim odnosima sa svima. Ova rečenica je podstakla predsednicu REM-a da podseti da se prekoputa njega nalazi Judita Popović, koju je Kurir tužio.

Nakon višeminutnog razgovora o tužbama, završeno je i predstavljanje Kurira.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend