05. mar 2020.

Poverenica pozvala političare i medije da u izbornoj kampanji poštuju Ustav i zakone

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je danas, povodom predstojeće izborne kampanje, sve učesnike u izbornom procesu, uključujući i medije, da poštuju zakone i odredbe Ustava Srbije i pokažu toleranciju prema političkim neistomišljenicima.

Brankica Janković (foto: arhiva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti)

Janković je naglasila važnost poštovanja Zakona o zabrani diskriminacije koji zabranjuje govor mržnje, izazivanje nacionalne, verske i svake druge netrpeljivosti, ali i uvredljivo, uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje, kao i širenje stereotipa i predrasuda prema bilo kojoj društvenoj grupi.

„Jednako postupanje i ravnopravnost su opšti minimalni standardi ponašanja i njihovo kršenje se ne može opravdavati kao izražavanje ličnog mišljenja, ili čak, kao briga za ljudska prava“, istakla je Janković, a saopštio je njen kabinet.

Janković je podsetila da su zabrana diskriminacije i težnja ka suštinskoj ravnopravnosti kamen temeljac svih demokratskih država, a izborne kampanje predstavljaju „ključni ispit na kojem se testira stvarna posvećenost ovim vrednostima“.

„Političke stranke, kandidati, ali i mediji i novinari, moraju se u svojim programima, kampanjama i izveštavanju uzdržavati od upotrebe diskriminatornog jezika, govora mržnje, omalovažavanja, kao i izražavanja ili podržavanja ideja koje su ponižavajuće za grupe osoba na osnovu njihove nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, religije, pola, starosnog doba, seksualne orijentacije i drugih ličnih svojstava“, dodala je ona.

1 komentar za: “Poverenica pozvala političare i medije da u izbornoj kampanji poštuju Ustav i zakone

  1. LILIT

    Glavni problem su „političari“ iz vladajuće sekte: lažu, nazivaju druge da su fašisti, lopovi, kriminalci…. Zakon će, moguće, doći i u Srbiju, za nekih 200-300. godina!

    08. мар 2020. at 19:43

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend