02. apr 2017.

Poverenik: Stanje u Srbiji zabrinjavajuće, ozbiljne povrede prava javnosti da zna

Posebno je problematično ostvarivanje prava na pristup informacijama o krupnim ekonomskim potezima organa vlasti i raspolaganju velikim finansijskim ili materijalnim resursima

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je kao nezadovoljavajuće i zabrinjavajuće stanje u Srbiji u sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je Skupštini Srbije dostavio izveštaj o sprovođenju ta dva zakona 2016. godine.

Izveštaj je dostavljen i predsedniku Srbije, Zaštitniku građana i Vladi Srbije i istaknut na veb prezentaciji Poverenika.

U Izveštaju je poverenik naveo da je 2016. godine prvi put došlo do smanjenja broja uspešnih intervencija Poverenika, koji je ranije rastao iz godine u godinu, te je procenat uspešnih sa 96 odsto 2015. opao 2016. godine na 92 odsto.

“Iako se još može govoriti o relativno visokom procentu uspešnosti, pad od četiri odsto u toku jedne godine definitivno je zabrinjavajući”, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je se da pad efikasnosti u zaštiti prava javnosti u najvećoj meri mora objašnjavati odsustvom podrške koju su povereniku bili dužni da pruže drugi državni organi.

Ni upravna inspekcija Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nadležna za pokretanje prekršajnih postupaka protiv prekršilaca zakona, ni pravosudni organi, nisu imali ni izbliza adekvatan odnos prema masovnom kršenju zakona.

Prekršajni postupci pokretani su u broju višestruko manjem od broja realno počinjenih prekršaja, retko i selektivno, a okončavani u najvećem broju slučajeva nastupanjem zastarelosti, piše u saopštenju.

Međutim, dodaje se da je još važnije odsustvo nužne i očekivane podrške koju su najviši organi procesu dužni da daju u unapređenja prava javnosti da zna.

U 2016. godini poverenik je bio prinuđen da u mnogo više slučajeva (ukupno 61) nego prethodnih godina, zahteva od Vlade obezbeđenje izvršenja, a Vlada to nije učinila ni u jednom slučaju.

Tokom 2016, druge godinu uzastopce, Skupština Srbije, suprotno zakonu i svom Poslovniku o radu, nije razmatrala godišnje izveštaje Poverenika, i šta više prvi put za 12 godina postojanja i delovanja institucije Poverenika, čak ni “matični” skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije razmatrao poverenikov izveštaj.

Poverenik kao zabrinjavajuće navodi održavanje hroničnih problema u vezi sa ostvarivanjem prava javnosti da zna, odnosno ponovno pojavljivanje problema za koje je bilo nade da su rešeni ili prevaziđeni.

To posebno važi za probleme u ostvarivanju prava na pristup informacijama u vezi sa nekim krupnim, ekonomskim potezima države, odnosno organa vlasti, sa informacijama o raspolaganju velikim finansijskim ili materijalnim resursima, piše u saopštenju.

Ti problemi, osim što su u više slučajeva za posledicu imali ozbiljne povrede prava javnosti da zna, imali su i druge nepoželjne posledice, pre svega po ugled u antikorupcijskom kontekstu, što je i 2016. godine potvrđeno hronično lošom ocenom i pozicijom Srbije na listi po Globalnom indeksu percepcije korupcije.

U oblasti zaštite podataka o ličnosti i u 2016. godini održavala se hronično loša, vrlo zabrinjavajuća situacija, upozorava Poverenik u saopštenju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend