08. sep 2017.

Povratak Miloševićeve medijske pesnice

Milorad Vučelić, aktuelni predsednik Sportskog društva i Fudbalskog kluba Partizan i osnivač nedeljnika “Pečat”, imenovan je za vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Večernje novosti” i svih izdanja Kompanije “Novosti“.

Tog, kako se u njegovoj biografiji na sajtu „Novosti“ navodi, dugogodišnjeg novinara i nekadašnjeg političara, deo javnosti u Srbiji pamti kao bliskog saradnika režima Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina koji je tri godine proveo na čelu Radio televizije Srbije u vreme dok je taj medij, o čemu je urađena i studija Tužilaštva za ratne zločine Srbije iz 2011. godine (“Reči i nedela – Prizivanje ili podsticanje na ratne zločine u medijima u Srbiji 1991. – 1992. godine”), sprovodio ratno huškačku propagandu.

Osim toga nikada nije lustriran, zahvaljući o tome što zakon o lustraciji nije ni donet nakon Milosevićevog pada, niti je ikada pozvan na odgovornost zbog nacionalističke propagande i ratnog huškanja koje se izlivalo sa kanala RTS-a u vreme kada je vodio tu kuću.

Dragan Janjić, potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, smatra da Vučelićevim dolaskom u medij koji je delom u državnom vlasništvu, aktuelna vlast nastavlja trend povratka kadrova koji su vedrili i oblačili devdesetih.

“Apsolutno je zadobio poverenje vlasti. Postoji izvesna bliskost, politička i svaka druga između struktura koje su sada na vlasti i onih koji su bili devedesetih. Da podsetim, tada je na vlasti bila Socijalistička partija Srbije – SPS uz podršku Srpske radikalne stranke – SRS. Sada naravno imamo SPS, dok je Srpska napredna stranka nastala iz SRS-a. Prema tome to je prilično logičan sled stvari.

Vučelić pretpostavljam da raspolaže nekim novcem iz čega možemo zaključiti da je nekome iz vlasti u ovom trenutku važno da pokuša da očuva ‘Novosti’ da ne izgube svoju tržišnu poziciju, pošto su finansijski u veoma teškoj situaciji. Prilično je nejasno ko tu ima koji novac i kako sve to izgleda”, kaže Dragan Janjić.

„Večernje novosti“, list šezdesetčetvorogodišnje tradicije, potpuno je nejasne vlasničke strukture. Formalno većinski vlasnik tog dnevnika je biznismen Milan Beko, kome pak država onemogućava upravljanje jer 2013. godine nije ispunio privatizacione uslove i kupio od države još 30 odsto vlasništva.

Mediji su proletos objavili da „Novosti“ imaju dug od 11 miliona evra, da od 2009. državi duguju za porez više od 300 miliona dinara, a nije poznato da li je rata kredita od 425 000 evra, koja je u javnosti figirirala kao udarac koji će zatvoriti novine, stigla na naplatu.

Dragan Janjić smatra da će prvi Vučelićev zadatak biti finansijska konsolidacija, pa onda sve ostalo.

“Uređivačku politiku neće menjati sigurno. Očekujem da će biti slična onoj koju je imao dok je bio urednik javnog servisa srpskog, tadašnje državne televizije. Neće je menjati ni na koji način. Možemo očekivati da će Novosti da nastave utakmicu sa drugim tabloidima poput ‘Informera’, ‘Srpskog telegrafa’ i kojih sve već tabloida”, smatra Janjić.

U Udruženju novinara Srbije je za RSE rečeno da ne žele da komentarišu Vučelićev ulazak u ‘Novosti’ jer je to, kako su naveli, unutrašnje pitanje Nadzornog odbora te kompanije.

Povratak Milorada Vučelića na javnu scenu dogodio se u poslednje dve godine kada je prvo došao na čelo Sportskog društva, a potom i Fudbalskog kluba Partizan. 2006. godine, kako je objavio portal Insajder, bio je pod policijskom istragom o švercu cigareta tokom devdesetih godina. Prema policijskim saznanjima, kao deo strukture SPS-a, bio je u lancu organizatora ulaska cigareta u zemlju bez carinskog nadzora.

Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, marta 2003. bio je hapšen u akciji Sablja i proveo je u zatvoru 18 dana.

Milorad Vučelić je ostao upamćen i kao čovek koji se sa bivšim bezbednjacima, a danas haškim optuženicima, Jovicom StanišićemFrankom Simatovićem i drugim važnim ličnostima tog doba, devedesetih pojavljuje na čuvenom video snimku, koji je kasnije završio u Hagu, sa smotre Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti.

Šire reakcije na ovu temu čitajte u toku dana na sajtu RSE.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend